Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Proužkovaný rodinný dům

Autor: buildingstudio | Coleman Coker
Adresa: Wayne County, USA
Investor: Leah a Les Jones
Realizace: 2008 Užitná plocha: 151 m²

Místo: Dvacetiakrový pás země jihozápadně od Nashville, nedaleko turistického ranče Loretta Lynn. Místo samotné tvoří náletové listnaté porosty prokládané volnými loukami využívanými k zemědělství. Dům je umístěn podél hustě zalesněné stráně s výhledem do volného zátopového území, které lemuje jižní břeh řeky Buffalo.

Program: Nabídnout cenově dostupný víkendový dům pro mladý pár se dvěma dětmi. Leah je grafička a Les je advokát. Noví majitelé si přáli skloubit všechno pohodlí moderního městského života s příležitostí snadno se otevřít venkovní přírodě; místa, kde může vyrůstat rodina s dětmi a jezdit na kánoe nebo tábořit.

Návrh: Dům tvoří obdélníková krabice se střechou skloněnou na západním konci. Dům spočívá na klasických základech s metrovým (3') vykozolováním na každé podélné straně, což umožnilo domu jen lehce se dotýkat louky. 

Hlavní osa domu, která je orientována východozápadním směrem, je souběžná se strání. Okna s terasou jsou obrácena směrem k řece. Severní, východní a západní strany jsou bez oken s výjimkou vysokých oken nad kuchyní na západní straně. To mělo za úkol odstínit dům od veřejné cesty a vytvořit daleko bezpečnější dojem během dlouhých období, kdy není dům obýván. Vnitřní prostory jsou odděleny třemi venkovními plošinami; obytná část a obě ložnice mají svou vlastní terasu. Posuvné dveře na tuto na venkovní plošiny jsou v podélném uspořádání. Částečně zakrytá terasa u obytné místnosti má svůj vlastní venkovní krb.

Uvnitř se klenou bytná část, jídelna a kuchyně; jejich odkrytá dřevěná konstrukce je natřena zářivě bílou barvou. Chodba podél severní stěny spojuje obytné prostory se dvěma ložnicemi. Namísto klasických stěn oddělujících halu od ložnic posloužilo sedm stop vysoká dubová bílá skříň. V případě dalšího soukromí jsou k dispozici posuvné panely, které mohou prostor zcela uzavřít. Každá ze dvou ložnic má vlastní koupelnu. Podlahy jsou ze zimního dubu, stěny ze sádrokartonu a stropy jsou bíle natřené. Kuchyňská linka je z IKEA.

Stěny i šikmou střechu pokrývají tvarované kovové panely s černou povrchovou úpravou. Plášť z černého kovu je přerušován bílými pruhy o různé šířce. Výsledný vzorek je podobný úzkým proužkům na oblecích, které často nosí advokáti, což vtipným faktem, že jeden z majitelů je právník.

Na západním okraji domu se u hlavního vstupu nachází malé parkoviště.
buildingstudio
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Evžen Dub, 05.03.10
Návštěvnost: 47115 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.