Proužkovaný rodinný dům

Proužkovaný rodinný dům
Adresa: Wayne County, USA
Investor:Leah a Les Jones
Realizace:2008
Užitná plocha:151 m2


Místo: Dvacetiakrový pás země jihozápadně od Nashville, nedaleko turistického ranče Loretta Lynn. Místo samotné tvoří náletové listnaté porosty prokládané volnými loukami využívanými k zemědělství. Dům je umístěn podél hustě zalesněné stráně s výhledem do volného zátopového území, které lemuje jižní břeh řeky Buffalo.

Program: Nabídnout cenově dostupný víkendový dům pro mladý pár se dvěma dětmi. Leah je grafička a Les je advokát. Noví majitelé si přáli skloubit všechno pohodlí moderního městského života s příležitostí snadno se otevřít venkovní přírodě; místa, kde může vyrůstat rodina s dětmi a jezdit na kánoe nebo tábořit.

Návrh: Dům tvoří obdélníková krabice se střechou skloněnou na západním konci. Dům spočívá na klasických základech s metrovým (3') vykozolováním na každé podélné straně, což umožnilo domu jen lehce se dotýkat louky. 

Hlavní osa domu, která je orientována východozápadním směrem, je souběžná se strání. Okna s terasou jsou obrácena směrem k řece. Severní, východní a západní strany jsou bez oken s výjimkou vysokých oken nad kuchyní na západní straně. To mělo za úkol odstínit dům od veřejné cesty a vytvořit daleko bezpečnější dojem během dlouhých období, kdy není dům obýván. Vnitřní prostory jsou odděleny třemi venkovními plošinami; obytná část a obě ložnice mají svou vlastní terasu. Posuvné dveře na tuto na venkovní plošiny jsou v podélném uspořádání. Částečně zakrytá terasa u obytné místnosti má svůj vlastní venkovní krb.

Uvnitř se klenou bytná část, jídelna a kuchyně; jejich odkrytá dřevěná konstrukce je natřena zářivě bílou barvou. Chodba podél severní stěny spojuje obytné prostory se dvěma ložnicemi. Namísto klasických stěn oddělujících halu od ložnic posloužilo sedm stop vysoká dubová bílá skříň. V případě dalšího soukromí jsou k dispozici posuvné panely, které mohou prostor zcela uzavřít. Každá ze dvou ložnic má vlastní koupelnu. Podlahy jsou ze zimního dubu, stěny ze sádrokartonu a stropy jsou bíle natřené. Kuchyňská linka je z IKEA.

Stěny i šikmou střechu pokrývají tvarované kovové panely s černou povrchovou úpravou. Plášť z černého kovu je přerušován bílými pruhy o různé šířce. Výsledný vzorek je podobný úzkým proužkům na oblecích, které často nosí advokáti, což vtipným faktem, že jeden z majitelů je právník.

Na západním okraji domu se u hlavního vstupu nachází malé parkoviště.
buildingstudio
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od buildingstudio