Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Pavilon v botanické zahradě

Autor: buildingstudio | Coleman Coker
Adresa: New Orleans City Park, New Orleans, USA | mapa
Realizace: 2008

Není novinkou, že škody napáchané Katrinou přinutily obyvatele New Orleans důsledně přestavět velkou část své komunity. Aby se tato tragedie obrátila v alespoň trochu pozitivní situaci, tak město získalo příležitost trochu se “zazelenat”. Naděje na opětovné využití znečištěné vody, dešťové vody a solární energie se ve zdejším subtropickém klimatu jeví jako neobyčejně životaschopné. S těmito úvahami se botanická zahrada města New Orleans rozhodla postavit malý pavilon, který bude přímo demonstrovat, že všechny tyto technologie mohou pracovat i v prostředí běžné domácnosti. Uvnitř pavilonu budou grafické informace popisující, jak mohou obyvatelé snižovat svoji uhlíkovou stopu a zároveň vytvářet příjemnější životní prostředí.
Projekt tvoří krychle s hranou 4 metry, která je ze tří stran pokryta hliníkovým pláštěm (z velké míry recyklovaného). Vnitřní stěny, podlaha a strop jsou vystlány rekultivovaným stavebním dřevem z domů zničených během bouře. Ekologicky ošetřená konstrukce je rámována stavebním dřívím s otevřenou západní stěnou tvořenou z bambusu rostoucího běžně v areálu botanické zahrady.
Dešťová voda je sbírána ze střechy pavilonu, sdružována přes interiér do okapu, který ústí do shromažďovací nádrže v podlaze. Touto cestou vodní čištění představuje, jak moc domorodé vodní rostliny zasazené v prostředním písečném žlabu.
Vyčištěná voda je soustředěna v mokřinách, která zadržuje vláhu pro vertikální zahradní stěnu.
Tato živoucí stěna s místními rostlinami prorůstá z vnitřku pavilonu. Vegetace vyrůstá z horizontálních truhlíků, které původně sloužily jako potrubí pro pobřežní naftové soupravy ve zdejší oblasti. (typické využití živoucích stěn se může snadno proměnit ve vertikální zeleninovou zahradu závislou na použité vodě).
Pole fotovoltaických článků zachycuje sluneční energii a pokrývá spotřebu energetických součástí pavilonu.
Projekt vznikl ve spolupráci s Tulane University School of Architecture City Center. Postavili ho absolventi architektury a buildingstudio.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Evžen Dub, 26.01.10
Návštěvnost: 43140 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.