Páteřní vesnické domy

Páteřní vesnické domy
Lublaň obklopuje řada různě velkých venkovských souborů. Společně s rozvětveným hlavním urbanistickým jádrem vytvářejí město. Jak se město zevnitř rozrůstá, tak městské a venkovské formace mezi sebou vzájemně splývají. Nekontrolovaný rozvoj měst měl za následek, že historická venkovská typologie pomalu ztratila svůj vzor, charakter a kvalitu.
Vesnice Podpeč se pomalu stává typickou předměstskou oblastí. Ačkoli je opklopena rozlehlými zelenými plocha s poli a divokou přírodou, nemají místní stavení žádné kvality těžící z nově vznikajícího životního prostředí.

Sešívání vesnické tkaniny
Projekt je součástí urbanistické studie na přestavbu předměstských oblastí na vnějším okraji rychlostního okruhu Lublaně. Hlavní navrhovanou myšlenkou je zahušťování vesnických jader - tradičním rozvětvujícím se vesnickým rozvržením úzkých podlouhlých budov řadících se podél cesty s okolní zelení. Vnitřní cesta se chová jako páteř, osm pozemků s podélnými domy se větví jako žebra.

Trvale udržitelné a ekonomické aspekty
Tento druh pozemků s domy je zacílen na mladé rodiny, které si nemohou dovolit žít v centru a hledají svou vlatní zahradu pomalu se ztrácející v okolní zeleni. Na druhou stranu přináší do vesnické struktury nový život.
Za celkovou sumu 180 000 Euro vznikl třípokojový dům se zahradou a třemi parkovišti. Jde o rozpočet, který si mladé páry mohou dovolit vypůjčit od banky za rozumný úrok. Základní koncept musel být proto založen na ekonomických, racionálních a flexibilních přínosech. Každá bytová jednotka má dvě poschodí, každé o velikosti 55 m². Výstavba každé jednotky je ukončena ve fázi bez dokončených podlah a zařizovacích prvků v koupelnách.
- Přízemí tvoří centrální obývací pokoj a kuchyně se spíží. Obytná část má možnost přičlenit k sobě další místnost jako je pokoj pro hosta nebo pracovna. Obytná  část se otevírá k vyvýšené verandě a do malé zahrady.
- První nadzemní podlaží sloužící jako klidová část tvoří tři ložnice se dvěma koupelnami a šatnou. Podél ložnic je dlouhá terasa s pergolou.
Navržená sedlová střecha umožňuje místo pro chodbu nebo sklad.
Použitými materiály jsou modřínové dřevo, omítka a sklo.

Plocha každého domu:
užitná plocha: 110 m² (55 m²/podlaží)
velikost pozemku: 420 m²
parkování a vstup: 80 m²
zahrada: 165 m²
terasa: 40 m²
konstrukce: železobeton, výplňové zdivo
střešní konstrukce: dřevo
maximální výška: 8,30 m
finanční náklady: 180.000 Euro (3. etapa bez konečných úprav)
venkovní povrchy: omítka, modřínové dřevo, sklo a cementovlaknité desky.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Proc ?
A.J.K.
22.01.10 09:37
škoda, že podobné projekty nevznikají v ČR
Eva Šmerdová
22.01.10 10:04
pekne
rk
22.01.10 11:26
z textu clanku
rk
23.01.10 05:41
hmm
Pavel Kroupa
28.01.10 08:21
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti