Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Provozní středisko VAS

Autor: Tomáš Dvořák architekti | David Zajíček, Tomáš Dvořák
Adresa: Wagnerova 1896, Tišnov, Česká republika | mapa
Web: www.vodarenska.cz
Investor: Vodárenská akciová společnost, a.s.
Projekt: 2008 Realizace: 2009

Provozní středisko Vodárenské akciové společnosti je budovou lokálního střediska společnosti zahrnující komplexní funkce od administrativní správy spádové oblasti, návštěvnické centrum pro zákazníky, přes zázemí terénních a administrativních pracovníků po sklady, technické vybavení, dílny a garáže vozového parku.
Pro stavbu investor zvolil pozemek na okraji průmyslové zóny města bez výrazných urbanistických souvislostí.
Naší snahou bylo spolu se stavbou navrhnout i venkovní prostory a neposilovat tak urbanistickou bezútěšnost průmyslové zóny. Toho bylo dosaženo tvarováním půdorysu stavby do písmene S, a rozdělením pozemku do jasně definovaných polouzavřených prostorů, které vymezuje samotný objekt svým tvarem.  Administrativní část objektu vymezuje prostor pro vnitřní zahradu s plánovaným jezírkem, do které jsou orientovány kanceláře a pobytové místnosti zaměstnanců. V kontrastu s tím je druhý dvůr, manipulační asfaltová plocha bez zeleně s vjezdy do garáží a vchody do dílen a skladů. Před objektem je parkoviště pro zákazníky s dlažbou vytvářející atypický vzor, budova se sem otevírá velkou prosklenou stěnou, přes kterou jsou vidět veřejné prostory budovy. Toto řešení odpovídá profilaci firmy uživatele jako otevřené společnosti, která je přístupná veřejnosti a kde mohou lidé řešit své záležitosti osobně.
Při návrhu jsme byli od počátku svázáni jednoznačně definovanou výší nákladů, proto je stavba rozdělena na čistě utilitární část garáží a skladů, která je postavena s absolutním minimem nákladů a část veřejnou/zaměstnaneckou, kde byly ušetřené finanční prostředky z předchozí části použity na zvýšení estetického standartu a užitnosti stavby. Tato část stavby je obložena dřevěným modřínovým obkladem s barevnými pásky. Díky opakované kontrole nákladů při každém stupni projektové dokumentace se stavbu podařilo dokončit ve stanovených finančních limitech.
Administrativní část je navržena se dvěma hlavními halami, které se otevírají do exteriéru velkými prosklenými stěnami. V každé z nich je uplatněn architektonický barevný experiment s barvami, který je založen na důsledném použití jednoho odstínu barvy na všech plochách včetně stropu a dveří. Veřejnosti přístupná hala je ve světle zelené barvě, zaměstnanecká hala je ve světle modré. Na obě barvy jsou použity firemní barevné odstíny. Vstupní zádveří je navrženo jako modrá krabička s prosklenými čely a svítícími liniovými portály.
Tomáš Dvořák architekti
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 02.02.10
Návštěvnost: 55782 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
:) Lenka Bernardová 04.02.10 15:07
Je to mozne marzochi 09.02.10 16:53
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.