Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Administrativně výrobní objekt firmy Tescan

Autor: S.I.S. Projekt | Jan Tesař, Jiří Dostál
Adresa: Libušina tř. 21, Kohoutovice, Brno, Česká republika | mapa
Investor: TESCAN, s.r.o.
Projekt: 2006-08 Realizace: 2008-09

Nový objekt vznikl jako nutnost rozšíření administrativních, výrobních a skladovacích ploch firmy Tescan. Firma  Tescan je ryze českou společností zabývající se vývojem a výrobou špičkových elektronových mikroskopů, které vyváží do celého světa. Její dobré jméno ve světě a zvýšený odbyt s sebou přinesly i nároky na větší plochy pro výrobu, vývoj a hlavně nutnost reprezentativní budovy s odpovídajícím vybavením, zázemím pro mezinárodní setkání se zákazníky a odborníky.

Architektonické řešení
Budova završuje stavební činnost na určených pozemcích a navíc se uplatňuje i ve vnímání širšího kontextu místa. Vstupuje do prostoru - možno říci náměstí - při konečné trolejbusu na Libušině třídě.
Navržený vzhled budovy je výsledkem hledání optimálních řešení vzešlých z prostorových a plošných nároků zadání, potenciálu daných pozemků - zejména skutečnosti, že parcely tvoří dlouhý úzký pruh mezi ulicí a lesem - a průzkumu současného stavu stávajících objektů a okolní zástavby.
 Hmotová struktura a uspořádání jednotlivých objemů pravdivě vypovídají o venkovních i vnitřních vazbách svých provozů: Vstup je jasně definován prosklenou fasádou a ustoupenou půdorysnou stopou ve prospěch venkovního předprostoru u parkovacích stání a je navíc umocněn vysunutou hmotou druhého nadzemního podlaží na čtyřech sloupech. Tato hmota zároveň s velkým kulatým oknem do přednáškového sálu tvoří nejvýznamnější prostorový prvek kompozice obracející se do "náměstí". Konzolovité vyložení 2. a 3. patra na straně od lesa je odezvou nutnosti ustoupit v půdoryse kvůli šířce průjezdu. Tyto základní prostorové a provozní vazby pomáhaly modelovat výsledný vzhled stavby. 
Provozní uspořádání objektu odpovídá jednotlivým podlažím: V 1.PP jsou umístěny místnosti s tzv. čistým a superčistým provozem, ve kterých probíhá finální kompletace mikroskopů, v 1.NP jsou skladové prostory, balírna a expedice a ve 2.-3.NP jsou kanceláře. Jednotlivé provozy jsou dle potřeby propojeny nákladními výtahy, osobní výtah umístěný v zrcadle hlavního schodiště propojuje všechna podlaží. Nový objekt je bezbariérově propojen se stávající budovou.
Stejně jako provozní náplň budovy lze rozdělit do několika základních celků, lze i fasádu takto dělit dle vnitřního provozu: Vstupní část je hmotově a výrazově více expresivní. Odehrává se tam první seznámení s budovou a s firmou. Uvnitř těla budovy směrem ke stávajícímu objektu však probíhá soustředěná práce a tomu odpovídá racionální a jednoduchá forma členění fasády. Jako přechod mezi těmito dvěma částmi slouží velká okna s barevnými fotografiemi zvětšenin z mikroskopu vedoucí na mezipodesty hlavního schodiště.
Vstupní hala je vysoký prosklený prostor téměř přes dvě patra s kulatým oknem za recepcí. Stejný prvek kulatého okna je použit ve vyložené hmotě 2.NP. Tvar uplatněných oken odkazuje na design výrobků firmy Tescan - mikroskopů. Ve vstupní hale se uplatňuje ještě jeden výrazný prvek - sloup ve tvaru písmene X vedle schodiště.
Okna z mezipodesty schodiště jsou pevně zasklená s rámem osazeným do líce fasády. Na sklo jsou nalepeny průsvitné fólie potisknuté obrázky zvětšenin z mikroskopů. Obrázky jsou dobarveny jasnými barvami různými pro jednotlivá podlaží. Zvětšeniny na sklech jsou viditelné zvenku i zevnitř z hlavního schodiště a navíc ještě z výtahu, kdy černě lakovaná skla obkladu schodišťové šachty jsou v místech podest opatřena kulatými průhlednými otvory v laku a tím jsou obrazy na sklech vnímány i v pohybu při průjezdu výtahem - jakýsi přepis pozorování v mikroskopu.
Fasáda otočená k lesu má více méně pravidelný rastr oken. Zde se okna podřizují vnitřnímu provozu.
S ohledem na moderní vzhled nové budovy se uvažuje o úpravách prostřední staré budovy, která svou současnou architekturou neodpovídá náplni firmy Tescan. Uvažuje se o obkladu z perforovaného hliníkového plechu a úplném nebo alespoň částečném sejmutí mansardové střechy.

Konstrukce
Svislou nosnou konstrukci objektu tvoří sloupy v kombinaci se stěnami z monolitického železobetonu. Nadzemní podlaží tvoří smíšený železobetonový skelet z monolitického betonu, se sdruženým prostorovým rámem, kombinovaným s podélnými plošnými rámy ve fasádě, po obvodě lokálně doplněný v oblasti krakorce nad vstupem nosnými stěnami, případně ztužujícím zavětrovacím křížem ve tvaru písmene "X".
Vodorovná nosná konstrukce sestává z bezprůvlakových stropních desek, lokálně  podepřených sloupy se skrytými kovovými hlavicemi. Spolu se svislou nosnou konstrukcí stěn tvoří vodorovná nosná konstrukce prostorový stěnodeskový nosný systém. Konstrukce schodišť je navržena jako desková z monolitického železobetonu.
Objekt je zateplen kontaktním zateplovacím systémem s tenkovrstvou omítkou. Výplně otvorů jsou z hliníkových profilů.





























Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 01.02.10
Návštěvnost: 59518 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.