Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
The Why Factory

Autor: MVRDV
Spoluautor: Richard Hutten
Adresa: Julianalaan 132-134, Faculty of Architecture, Delft, Nizozemí | mapa
Web: www.thewhyfactory.com
Investor: TU Delft
Realizace: 2008-09 Užitná plocha: 565 m²

Stavební program: 370m² (venkovní tribuna) 195m² (vnitřní auditorium a pracovny)

Logo výzkumného institutu na TU Delft vedeného členy MVRDV.
Několik týdnů poté co se The Why Factory – nově založený výzkumný institut vedený členy MVRDV a Technickou univerzitou Delft (TU) – přestěhoval do své nové rezidence na nejvyšším poschodí fakultní budovy, byla stavba 12. května 2008 zničena požárem.
V důsledku ekonomické krize se nicméně naskytl objekt situovaný blíže centru Delftu, jenž měl být původně developován bankou Fortis do podoby luxusních bytů. Díky tomu se uvolnila monumentální budova ústředí TU a na příštích pět let se stala domovem fakulty.
Protože však byla stavba pro celou fakultu příliš malá, navrhlo MVRDV několik možností dočasného rozšíření. Prvotní myšlenku formovala snaha dopřát samostatným oddělením a katedrám v rámci fakulty silnější identitu. Zničená budova byla ve své podstatě kancelářským objektem, šedým monolitem, v němž byly jednotlivé instituty jako například Delft School of Design ukryty v anonymitě. Dočasné umístění nabízelo šanci zmíněné katedry více zviditelnit. Návrhy zahrnovaly řešení jako rozmístění pavilonů uvnitř budovy nebo jasně rozpoznatelnou přístavbu v podobě dominantní věže.
12. května 2008 pohltil školu architektury ničivý požár.
Po jistém zohlednění ekonomických aspektů bylo rozhodnuto držet se pragmatického plánu a zastřešit dvě vnitřní nádvoří – realizací záměru byl pověřen Mick Eekhout, který vytvořil z ocele a skla dvě lehké konstrukce. The Why Factory musela být v důsledku velmi limitovaného rozpočtu umístěna v jednom z atrií – jeho návrh vyřešilo MVRDV.
Novým domovem The Why Factory se tak stalo východní atrium. Obklopen Eekhoutovou konstrukcí z oceli a skla i původními fasádami nádvoří monumentální stavby se institut jasně odlišil zářivě oranžovou barevností. Výrazná barva byla zvolena proto, aby zdůraznila nezávislý statut The Why Factory v rámci TU Delft. Pro Nizozemí představuje taková forma organizace relativně nový experiment, nicméně v zahraničí již byla prověřena: například Media Lab se stal uvnitř zdí a organizační struktury MIT (Massachusetts Institute of Technology) respektovaným nezávislým institutem. Díky skutečnosti, že dřevěná konstrukce tribuny, v níž je umístěna kancelář a zasedací místnosti, je natřena stejnou barvou, stává se institut v daném prostoru jedním elementem.
Provizorní výuka na střeše vědecké knihovny TU Delft.
Přízemí tribuny poskytuje prostor pro konferenční a přednáškový sál; na prvním podlaží jsou umístěny kanceláře vědeckých spolupracovníků a v nejvyšším patře je situována další zasedací místnost. Interiér je držen v bílé barvě vytvářející příjemné pracovní prostředí a ze stejného důvodu je veškerý nábytek umístěný mimo tribunu černý. Dveřní otvory jsou větší než obvykle, díky čemuž – s ohledem na stavební předpisy – je interiér tribuny oficiálně posuzován jako součást interiéru atrií a není vyžadována žádná další klimatizace. Kromě přednášek a filmových projekcí může být tribuna využita také jako neformální pracovní místo. Tato skutečnost je podporována silným wi-fi signálem a zásuvkami rozmístěnými u lavic. Zkosený tvar tribuny nabízí další pracovní místa na balkonech. Jejich praktičnost je oceňována především v časech před uzávěrkami nebo když je prostor z jiných důvodů přeplněn.
Provizorní výuka ve stanu v univerzitním campusu.
Alternativou k tzv. Blokkenhalu staré budovy je univerzálně použitelný a snadno manipulovatelný nábytek. Bylo třeba zajistit, aby se místo dokázalo přizpůsobit různému využití: studiu, práci, setkávání, vytváření modelů a jejich uskladnění, filmovým projekcím, výstavám a samozřejmě také večírkům a jiným společenským událostem.
Místa pro práci studentů jsou speciálně navržena pro danou budovu kanceláří Richard Hutten Studio. V otevřeném prostoru je rozmístěno osm stolů určených pro vytváření modelů, k jejichž uložení slouží několik polic pod deskou stolu. Tyto stoly stojí na kolečkách, a mohou tak být snadno přesunuty na stranu a uvolnit prostor pro prezentace nebo jinou událost odehrávající se před tribunou. Stoly jsou také ideální pro potřeby výstav.
Model tribuny nově zastřešeného nádvoří.
V horní zasedací místnosti tribuny je rozkládací (stohovatelný) nábytkový systém – opět navržený studiem Richarda Huttena. Pokud se schází menší skupinka, stoly jsou za účelem uvolnění prostoru naskládány jeden na druhém. Aby byly lehké a daly se snadno přemísťovat a skládat, jsou vyrobeny z polystyrénu, který je potažen zčásti průhledným, nicméně převážně černým kaučukem. Rozmístěním stolů vedle sebe lze docílit plochy k setkání velké skupiny lidí.
Projekt jasně definuje výraznou identitu The Why Factory v rámci komplexu velké fakulty a na první místo staví studenty, kteří se doslova vzdělávají na ramenou svých učitelů. Oranžová (plocha podlahy) je jejich územím.
MVRDV
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 27.01.10
Návštěvnost: 53438 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.