66 GALLERY

Botas Concept Store

66 GALLERY
Spolupráce:Jakub Korouš & Jan Kloss a OKOLO
Adresa: Konviktská 30, Staré Město, Praha, Česká republika
Investor:Radoslav Kuba | artport s.r.o.
Projekt:10 / 2009
Realizace:11 / 2009
Užitná plocha:52 m2


V prosinci roku 2009 se v Konviktské ulici v Praze otevřel historicky první Botas Concept Store a zároveň 66 gallery, který vznikl z iniciativy Radoslava Kuby majitele artportu. Název galerie a vůbec celého prostoru vychází z úspěšně redesignované kolekce legendárních Botas 66, za kterou stojí Jakub Korouš a Jan Kloss z ateliéru grafického designu a vizuální komunikace na VŠUP, kteří se na koncepci 66 gallery a jejím provozu aktivně podílejí.

První setkání a zadání představovaly dva základní požadavky - ve dvou nevelkých místnostech, jejichž celková plocha činí necelých 45 m² uskladnit, umístit přibližně 1000 kusů krabic obuvi.  A představa o provozu, kde by měl fungovat zároveň concept store   s obuví a alternativní galerie, která poskytuje prostor pro současné umění a design.

Prostor jsme přirozeně rozdělili do dvou částí. Na jedné straně čistá a bílá galerie, ve  které se otevírá většina výloh do ulice, a na druhé černý prostor obchodu nechávájící vyniknout textuře a syté žluté barvě krabic od bot, které jsou navržené v duchu celé kolekce 66. Krabice pro obuv představují hlavní motiv celého concept store - jejich plošná expozice ve vertikálách osazených do kruhu opticky zvětšuje prostor, který má pouhých 18 m². Zde se společně odehrává prodej a uskladnění veškerého zboží, které nakonec činí cca 750 kusů krabic s dostatečnou rezervou. Návštěvník má přehled o velikostech, ve kterých je model dostupný a prodejce má zároveň jasnou vizuální kontrolu nad celkovým odbytem. Expozice prodejny vytváří okamžitou statistiku v podobě prostorového grafu, který ve výšce očí nabízí horizontální podsvícenou "výstavní" plochu pro jednotlivé modely obuvi. V půdorysu prodejny se odráží jednoduché a graficky čisté logo 66 gallery jednak v hlavním kruhu polic a zároveň ve tvaru solitérního mobiliáře v podobě černých šestek a písmene "g". Zbytkový prostor mezi kruhovým systémem polic a čtvercovým půdorysem místnosti je využit pro zkušební kabinku, uskladnění obalů a vstup do zázemí celého provozu.  Průchod do galerie rámuje transparentní blok pro umístění dalšího drobného zboží, které tvoří z převážné většiny autorské módní doplňky. Tato část je hlavním výkladcem obchodu. Limity "malého" prostoru představují pro náš ateliér velkou výzvou. Návrh interiéru Botas Concept Store je experimentem, jak obchod opticky zvětšit v maximální možné míře a zároveň mu vtisknout jedinečnou atmosféru.

Jako první výstava v 66 gallery byl v lednu 2010 představen projekt skupiny OKOLO s názvem Anatomie ČZ představující rozebraný motocykl Čezeta 175 z konce padesátých let 20. století. Výstava na počátku nové galerie připomenula kreativitu a design šedesátých let, ke které neodmyslitelně patří i botasky.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
To je paráda!
Thomas
21.01.10 01:11
Dobré
Pavel
21.01.10 04:06
Gratulujem autorom!
Tulip81
22.01.10 09:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A1Architects