Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kavárna Klafé

Autor: Michaela Honsová, Soňa Matoušková
Spoluautorka: Andrea Slezáková
Adresa: Klácelova 1a, Stránice, Brno, Česká republika | mapa
Web: www.klafe.cz
Investor: Andrea Slezáková a Jan Vaněk
Projekt: 2003-07 Realizace: 12.2008
Užitná plocha: 134 m²

Prostor bývalé zámečnické dílny s obchodem se nachází v suterénu třípodlažního bytového domu z třicátých let minulého století. Rekonstrukce spočívala především ve vybourání nenosných příček a sanaci zdiva, částečné repasi původních oken (dvorní trakt a proluka) a náhradě oken za nová z dřevěných europrofilů, v úpravě vstupního portálu – výkladce – a ve vybudování zázemí kavárny (přípravna, hygienické zázemí zaměstnanců i návštěvníků). V rámci stavebních úprav byla renovována i předzahrádka, umístěná pod úrovní přiléhající ulice, do podoby sezonního venkovního sezení ve formě opěrných zdí modelovaných do tvaru sedacích lavic, doplněných o mobiliář a popínavou vegetaci.
Nový ocelový výkladec se projevuje i na venkovním vzhledu domu, zbylá část fasády (původní římsy, kyklopské zdivo na soklu domu) je pouze obnovena, bez podstatných změn. Nad vstupem je umístěna průběžná betonová římsa s nasvětleným logem kavárny, vstup je zvýrazněn malým portálem. V letních měsících lze výkladec celý otevřít a propojit kavárnu s předzahrádku.
V interiéru kavárny zůstal přiznán železobetonový trámový strop s pravidelným rytmem žeber, který podporuje celkový liniový koncept zvoleného řešení. Centrem prostoru je barové těleso, v přední a střední části kavárny se nachází stolky pro 2-3 osoby přimykající se k dřevěné lavici z podélných lamel přisazené k obvodovým stěnám, v zadní části s pódiem je vytvořen prostor pro větší společnosti. Hygienické zařízení pro zákazníky je přístupné ze samostatné chodbičky. Zázemí zaměstnanců (WC, šatna) je řešeno samostatně v rámci prostor vyhrazených přípravě a skladování, zásobování je realizováno přes dvůr.
Barevnost interiéru je kombinací teplých odstínů, korespondujících s použitými materiály. Podlaha v odbytovém prostoru je z masivních dřevěných dřevěných lamel (tzv. kantovka) s výraznou kresbou, v prostorách zázemí je použita dlažba v neutrálním šedém odstínu. Sedací nábytek je dřevěný nebo čalouněný, stolky na centrální ocelové podnoži mají masivní dřevěnou desku intarzovanou laminátem. Přizdívky podél původních stěn umožnily vytvoření horizontálních nik akcentovaných zlatou výmalbou. Osvětlování je řešeno formou zavěšených svítidel samostatně nad každým stolovým místem.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 21.12.09
Návštěvnost: 61579 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.