Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Berkel

Autor: Paul de Ruiter
Spolupráce: Sander van Veen, Hlega Traksel
Adresa: Veenendaal, Nizozemí
Projekt: 2003-04 Realizace: 2004-05
Zastavěná plocha: 277 m² Plocha pozemku: 1232 m²

Vila Berkel ve Veenendaal (Holandsko) je postavena na místě původního bungalovu datovaného až do devatenáctého století. Majitel si přál chatu přestavět, ale po poradě s Paul de Ruiterem se rozhodl bungalov zbořit a uvolnit místo zcela novému projektu.

STAVEBNÍ POZEMEK
Lesy kolem vily jsou tmavé, což znamená, že je důležité zajistit, aby se do domu dostalo co nejvíce denního světla. Nicméně, čím více je ve stavbě použité sklo, tím je obtížnější dodržovat dělící linie mezi vnitřkem a vnějškem, soukromým a veřejným. Proto byl pozemek rozdělen kolmo k silnici do tří podélných pásů. Spodní nejjižnější pruh je vyhrazen pro zahradu, prostřední pás obsahuje samotnou vilu a severní pás nabízí přístup k domu: místo, kde se nachází příjezdová cesta, parkovací místo a vstup. Tento způsob rozvržení pozemku má za následek, že ta část domu, které dají uživatelé přednost, pro ně zaručí dostatek soukromí a udrží mimo dohled.

OBYTNÉ ZÓNY
Rozvržení pozemku je zopakováno v půdoryse domu, který je také rozdělen do tří pásů po celé délce třiceti metrů. Půdorys domu je rozdělen, aby zajistil otevřenost a možnost obývání. Východní část na uliční straně obsahuje více 'veřejné' funkce: vstup, studovnu, knihovnu a obytný prostor; zatímco západní část, která je nejvzdálenější od ulice, je vyhrazená pro více soukromé činnosti: chodba sloužící jako televizní místnost, ložnice a koupelna. Jednotlivé funkce domu se postupně stávají intimnějšími. V rámci domu má každá funkce svou vlastní zónu, která může být oddělena pomocí průsvitnými posuvnými zdmi.

BYDLENÍ V ZAHRADĚ
Aby vznikl otevřený světlý projekt a obyvatelům se nabídl pocit venkovního bydlení v zeleni, tak je celý dům nasměrován směrem na jih do odlehlé zahrady. Poněvadž tři ze čtyř fasád domu jsou ze skla, má každá místnost přímý vstup do zahrady. Rozlehlá dřevěná terasa vytváří venkovní prostor, který je částečně zakrytý dřevěnou markýzou vynášenou zužujícími se ocelovými profily. Tím vzniká dojem, že se vznáší na zemí. Na obou koncích vily jsou umístěny vodní plochy, které rovněž vytváří dojem zvednutého patra a zvýrazňují lehkost stavby.
Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 04.12.09
Návštěvnost: 55343 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Skvela prace, A.J.K. 04.12.09 15:38
aaaa,moja stara znama :) rk 04.12.09 16:16
Nádherný dům! S.kipp 06.12.09 23:49
Krásné Klára 10.12.09 09:41
Osvícený investor Michal 10.12.09 13:50
Krásný dům ale ty tepelné ztráty 10.12.09 16:54
Krásné bara 11.12.09 19:11
prostě je na světě něco za něco, Roman Roupec 16.12.09 17:48
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.