Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce bytu Charvatská 44

Autor: Soňa Matoušková, Radovan Smejkal
Spolupráce zařízení interiéru: Daniel Petr
Adresa: Charvatská 44, Královo Pole, Brno, Česká republika | mapa
Realizace: 2009

Bytový dům z období první republiky s rysy funkcionalistické moderny. Byt určený k rekonstrukci byl poměrně v intaktním stavu bez prodělané zásadní rekonstrukce, s dispozicí 2,5+1 včetně samostatné místnosti pro služebnictvo. Konstrukce dobové, povrchy s velkou mírou opotřebení, s rozsáhlým zastoupením dobových prvků: vypínače, zásuvky, kování dveří a oken, dřevěné parketové podlahy a dřevěná kastlová okna.

Cílem rekonstrukce bylo přizpůsobit byt potřebám mladé rodiny se dvěmi dětmi, se specifickými požadavky na vnitřní zařízení a interiér, kombinující dochované dobové prvky se soudobými materiály. Dispozice bytu byla upravena vybouráním nebo posunem dělících příček tak, aby bylo dosaženo centrálního halového obytného prostoru s integrovanou kuchyňskou linkou a jídelním stolem, zvětšen prostor pro dětský pokoj s možností budoucího předělení dle potřeb dětí (navržena dělící velkoformátová posuvná stěna) a vytvořena centrální šatna s denním prosvětlením nadsvětlíkem z obytné haly přes nově vestavěný mobiliář - ze strany šatny ve formě uzavřených skříní, ze strany obytné haly ve formě integrované knihovny, kombinující otevřené a uzavřené úložné prostory a posuvné dveře, oddělující halu od předsíně. Koupelna i samostatné WC byly kompletně zrekonstruovány od instalací přes podlahy, zařizovací předměty a povrchy.

Původní parketové podlahy byly lokálně doplněny nebo přeloženy, přebroušeny a nalakovány. Palubová podlaha v místnosti pro služebnictvo byla vybourána a nahrazena novou podlahou lakovaných broušených OSB desek, které byly pro sjednocující charakter prostoru použity i v navazující místnosti původní kuchyně, kde byl pod OSB povrchem zachován původní xylolit jako artefakt budoucím generacím (a restaurátorům :-). Podlahy v koupelně a samostatném WC byly nově provedeny z litého měkčeného polyuretanu.

Povrchové úpravy stěn prodělaly poměrně bouřlivý vývoj, kdy byly přímo na stavbě zkoušeny různé omítkové směsi a různé druhy písků, aby nakonec byla ku spokojenosti obou stran vybrána varianta omítkové směsi cementu, vápna a písku s lehkou barevnou pigmentací. Výsledkem je ručně nanášená a hlazená směs s patrnou strukturou pískových zrn a ručních tagů zkušeného restaurátora, který nakonec finalizaci prováděl. Závěrem byl povrch napenetrován transparentním voskem proti otěru. U jedné ze stěn v dětském pokoji byla po oškrábání generačních vrstev předcházejících nájemníků ponechána její "surová" pohledová kvalita. V obytné hale dětském pokoji a ložnici byla na stěny, lokálně na vybraných místech, ručně nanesena hliněná omítka, opět v původním přírodním odstínu. Povrchová úprava na samostatném WC byla provedena také jako štuková, dobarvená do šedé barvy. Stěny v koupelně jsou ošetřeny omyvatelnou barvou, stěna za vanou je provedena lepeným obkladem z rubově barvených skel.

Původním záměrem bylo doplnit nově vkládané povrchy i o sestavu obkladů z předkorodovaného plechu, od tohoto však bylo těsně před montáží upuštěno (ano, plechy byly již zhotoveny a dopraveny na stavbu) a byly nahrazeny dětem a ženské polovině rodiny vstřícnějším deskovým materiálem, používaným pro bednění betonových konstrukcí - foliovanou černou betonářskou překližkou. Z této je vyrobena vestavěná knihovna s posuvnými dveřmi v obytné hale a spodní část kuchyňské linky včetně pracovní desky. Horní skříňky kuchyňské linky jsou zhotoveny jako laminované korpusy s průsvitnými dvířky z oranžového plexiskla, využívaného i jako barevného reflektoru pro zabudovaná osvětlovací liniová tělesa nad a pod horní částí kuchyňské linky. Záda pracovní desky jsou provedena z nerezového kartáčovaného plechu.

Kromě výše uvedených posuvných dveřních novotvarů byly v bytě ponechány původní otvorové výplně, pečlivě restaurované a citlivě doplněné přímo samotným investorem a to včetně repase všeho kování. Obdobným způsobem bylo přistoupeno i k obnově původních žebrových radiátorů, které byly natřeny matnou krystalickou barvou.

Všechna svítidla byla nově osazena a vybrána z početné sbírky investora, stejně tak i vypínače a zásuvky, z nichž v původním vybavení chybějící kusy byly posháněny po stavebních bazarech do ucelené jednotné (post)prvorepublikové designové linie.
Interiérové doplňky a mobiliář opět pochází z bezedné a s velkým entuziasmem doplňované sbírky samotného investora - nejtěžší bylo "jen" vybrat ten správný kus…
















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 29.11.09
Návštěvnost: 101371 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
moc se mi líbí 30.11.09 10:33
výborné radek 30.11.09 11:59
strasny chaos rk 30.11.09 13:23
super, prosim o kontakt adamhorak 30.11.09 13:53
super Jan Sedláček 30.11.09 16:25
skvostné Natalie S. 30.11.09 18:24
parada Martin Dohnalek 30.11.09 19:35
super vh 01.12.09 11:37
... Marek Pyszko 01.12.09 12:54
vynikající práce!!! LP 01.12.09 15:00
Respekt Jeník 01.12.09 18:30
respekt II vladislav kralicek 03.12.09 01:12
Jedním slovem originální! Beata Lenarcik 03.12.09 09:43
moc pekne pastilka 03.12.09 10:41
díky majitelé 03.12.09 12:14
Radek... www.uax.cz 03.12.09 13:59
zajímave minaříková 02.01.10 15:15
uchvancancující Kirina 29.01.10 14:42
novoretro.net Dan Petr 28.02.10 00:02
??? novotný 15.04.10 22:38
lity měkčený polyuretan misahojda 09.09.10 13:06
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.