Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Půdní vestavba Holport v Praze-Holešovicích

Autor: D3A spol. s r.o. | Jaroslav Zima, Sabina Měšťanová
Adresa: Komunardů 32, Holešovice, Praha, Česká republika | mapa
Investor: ROOM 2000, s.r.o. (David Řezníček, Martin Huml)
Náklady: 6 600 000 CZK Projekt: 2005
Realizace: 2005 Užitná plocha: 409 m²
Zastavěná plocha: 308 m² Obestavěný prostor: 1685 m³

Na křižovatce ulic Komunardů a Přístavní vzniká již od devadesátých let centrum moderního designu. V bývalé holešovické továrně vedle sebe sídlí firmy Konsepti, Vitra, Profil media a nyní též Horizont. Továrna je postupně obnovo- vána a hledá se další náplň pro dosud nevyužívané části objektu. Tím byla i půda nad vstupním dvoupodlažním traktem. S potěšením jsme mohli navázat na práci našich spolupracovníků a přátel (Stanislava Fialy a Daniely Polubědovové) a jejich koncept kavárny spojený dvojicí kruhových schodišť s navazujícími patry.
Prostor půdy nás od samého počátku okouzlil. Ocitli jsme se ve staré „stodole“ lehce zaneřáděné balastem vestavby služebního bytu. Nebylo těžké se s investorem shodnout na tom, že právě ona je tím zajímavým, hodným péče a ochrany. Mansardová střecha s krovem se změtí trámů, sloupků a kleštin nás inspirovala i v dalších krocích při hledání celkového prostorového schématu projektu.
Při návrhu jsme se snažili zachovat maximum současných konstrukcí. Sejmuta byla pouze nevyhovující krytina a zrušena část krovu v prostoru nad schodištěm. Bednění pod plechovou krytinou bylo zachováno. Vrstvy zateplení byly doplněny nad tuto rovinu.
Půda nebyla rozdělena příčkami a viditelné konstrukce i nadále vyvolávají neopakovatelnou atmosféru půdního prostoru. Jednolitá matná plocha nové stěrkové podlahy je v kontrastu s hrubými tesařskými detaily a strukturou očištěného komínu. V části půdorysu byla podlaha zvednuta nad úroveň horní hrany vazných trámů. Vzniká tak plošina, ze které se sestupuje do jednotlivých „oddělení“ mezi plnými vazbami. Plošina je materiálově odlišná od nové podlahy, ocelové pláty pozinkovaných plechů tvoří další výrazný prvek.
Obdobné materiálové řešení je použito při formulování vnitřního prostoru železobetonové nástavby nad schodištěm. Dřevěné podbití mansardové střechy přechází v novou povalovou konstrukci stropu oddělenou od původního krovu pásem zasklení propouštějícího dostatek světla do hloubky dispozice. Na betonové podlaze byla opět použita stěrka s nátěrem.
Tvar střechy směrem do ulice zůstal nezměněn. Střešní poklopy jsou nahrazeny otvíravými střešními okénky.
Nejvýraznější úpravu doznal tvar střechy v místech nad stávajícím schodištěm. Úžlabí styku dvou střešních rovin bylo zcela nahrazeno vložením „kontejneru“ vzorkovny. Kontejner mírně konzoluje přes líc dvorní fasády a jasně přiznává zásah do objektu. Do dvora se obrací velkou prosklenou plochou, ostatní pohledové hrany a stěny jsou opláštěny „černým“ plechem. Rozdíl mezi rekonstruovanou střechou s titanzinkovou krytinou a hmotou nově vytvořené nástavby je na první pohled patrný.
Půdní výstavba byla dokončena stavební firmou Dape a jejími subdodavateli za tři měsíce od zahájení stavby a první návštěvníci ji mohli projít v rámci Designbloku.

Sabina Měšťanová, Jaroslav Zima
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 22.11.09
Návštěvnost: 50257 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
stříbrný tubus Klára 26.11.09 11:03
tubulussssssssssss bedrichjapny 26.11.09 12:13
aha Klára 03.12.09 14:37
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.