Pozemní lanová dráha Nordpark

Pozemní lanová dráha Nordpark
Spolupráce:Thomas Vietzke (hlavní architekt), Jens Borstelmann, Markus Planteu
Adresa: Innsbruck, Rakousko
Investor:INKB - Innsbrucker Nordkettenbahnen GmbH (PPP)
Soutěž:2005
Projekt:2004
Realizace:2005 - 2007
Zastavěná plocha:2500 m2


Program: 4 stanice pozemní lanovky, 1 most

Projekt zahrnuje návrh čtyř stanic pozemní lanovky vedoucí na severní innsbrucký hřeben. Přizpůsobení se specifickým podmínkám místa v různých nadmořských výškách a zároveň formulování soudržného zastřešujícího archi- tektonického jazyka je pro tento projekt zásadní. Dva kontrastní prvky skořepina a stín vytvářejí prostorovou kvalitu každé ze stanic. Lehká organicky tvarovaná konstrukce střechy pluje na betonových podstavcích. Umělé krajiny fungují jako objekty, do nichž jsou vepsány rozličné pohyby a proudění. Díváme-li se na plynoucí tvary a měkké kontury skořepiny střechy, mohou se nám vybavit přírodní fenomény jako například pohyb ledovce.

Nové výrobní metody jako CNC frézování a tvarování za tepla zajišťují velmi přesný a automatický přenos počítačově generovaného návrhu do samotné realizované struktury. Výsledná estetika může odkazovat k proudnicovému tvarování průmyslových výrobků (automobilů, křídel aeroplánu, jachet atd.). Každá stanice má svůj kontext, svou topografii, svou výšku a svůj pohyb. Určujícím technickým parametrem je procento stoupání trati. Vysoká míra flexibility umožňuje, aby se skořepinové konstrukce těmto rozdílným parametrům přizpůsobily, a přesto zůstaly součástí jedné formální rodiny. Předmětem zkoumání se stal koncept lehkosti. Velké konzolové nosníky a malé plochy dotyku umocňují plovoucí vzhled skořepin.

Kancelář Zaha Hadid Architects zvítězila v soutěži na pozemní lanovku Nordpark v roce 2005. V Innsbrucku představuje tato stavba její druhý realizovaný projekt – skokanský můstek Bergisel byl dokončen v roce 2002 a následně jeho návrh ocenil Mezinárodní olympijský výbor Zlatou medailí (Gold Medal for Design; 2005).

Materiály: základy – železobeton, konstrukce – ocel, vnější plášť – teplem tvarované sklo
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
skoro jako v Ostravě !!!
Vlastík
19.11.09 10:16
to Vlastík
Martin Cviček
23.11.09 07:11
to Martin Cviček
Adam
25.11.09 01:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Zaha Hadid Architects