Vily Hanspaulka

Vily Hanspaulka
Spolupráce:Jiří Václavů, Milan Bulva
Adresa: Hanzelkova, Dejvice, Praha, Česká republika
Investor:ING Real Estate Development, s.r.o.
Projekt:2001
Realizace:2009
Užitná plocha:464 m2
Zastavěná plocha:173 m2
Plocha pozemku:1141 m2
Obestavěný prostor:2078 m3


Ve vznikajícím areálu obytných vil ING Real Estate Development na stráni pod Hanspaulským zámečkem jsme navrhovali dvě téměř stejné stavby pro konkrétní klienty. Oba klienti si své stavby v průběhu projektu řídili a vybírali si z různých variant řešení „tu svou“.
Stavba má jednoduchý kompaktní tvar krychle zapuštěné do prudké jižní stráně a pohlížející na centrální panorama Prahy. Jižní nároží krychle jsme po kružnici odřízli a tím do domu pustili slunce po celou dobu jeho denní pouti. Tuto prosklenou čtvrtkruhovou fasádu jsme vybavili průběžnými dřevěnými terasami, které zároveň tvoří praktické slunolamy. Přes terasy je přetažena nepozorovatelná nerezová pletená síť pokračující až na střešní terasu, odkud bude porůstat popínavou zelení stínící a osvěžující celou jižní fasádu. V síti jsou „vystřižena“ velká okna ve směru nejdůležitějších panorama- tických výhledů. V obytném do stráně zapuštěném přízemí ponecháváme dřevěnou terasu v plném čtvercovém půdorysu, a vytvoříme tak před obytnými místnostmi velkou rovnou zahradní plochu, na svažitém pozemku dost potřebnou.
Ze strany ulice se domy tváří jako dvě hladké, černé, barvu měnící kostky téměř bez oken, s několika štěrbinami přivádějícími světlo do koupelen. Před kostkami jsou posazeny stříbrné ocelové horizontály lehkých přístřešků a bran, chránících pohodlný vstup do domů, parkování, ale i třeba dětské hry na zeleném sportovním povrchu celé tradiční „předzahrádky“.
Vnitřní organizace domu je velmi jednoduchá. Podél dvou nosných stěn je soustředěna téměř veškerá technika, instalace a skladovací a servisní prostory. Zbývající čtvrtkruhový prostor, otočený svou prosklenou stranou směrem ke slunci, se dá téměř libovolně organizovat na malé či větší místnosti či halové otevřené prostory, ve kterých vždy dominuje perfektní výhled na Prahu. Válcové dvojité betonové jádro skrývá v mezikruží skleněné schodiště, kterým prochází světlo pronikající horním prosklením až do hloubi domu. Tohle světlo zároveň člověka orientuje, aby vždy lehce našel vertikální komunikaci.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Smisene pocity...mirne zklamani...
Richard
01.11.09 06:41
smutek v duši
šárka
01.11.09 10:38
studene
rk
02.11.09 06:22
příjemné
cornelius
02.11.09 11:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.