Loft v Praze-Holešovicích

Loft v Praze-Holešovicích
Spoluautor: Stanislav Fiala
Adresa: Dělnická, Holešovice, Praha, Česká republika
Projekt:2003 - 2004
Realizace:2003 - 2004


Proměnit prostor staré holešovické výrobní haly na byt pro tříčlennou rodinu pro nás od začátku představovalo velmi zajímavou a lákavou výzvu. Obdélníková hala je umístěna ve dvoře činžovního domu a kromě působivých malých oken umožňovala nasvětlení pouze z jedné strany, což mělo zásadní vliv na dispoziční řešení bytu.
Ocelová konstrukce vloženého patra vymezuje půdorys hlavní obytné části prostoru, která si zachovává svou původní výšku. Z obytné části, která se prolíná s jídelnou a kuchyní, jsou přístupné všechny další místnosti v přízemí a ocelové schodiště vedoucí do patra. Při tvorbě bytu bylo pro nás důležité zachovat pocit velkého vzdušného prostoru a zároveň podpořit pronikání denního světla do všech místností. Proto jsme použili jako hlavní materiál dělicích příček čiré a mléčné sklo. Pro zachování intimity mají jednotlivé místnosti neprůhledný závěs, který při zatažení místnost opticky uzavře. Vizuální dojem z prostoru je tedy možno měnit zavíráním či otvíráním jednotlivých místností. Kontrast vůči hladkým skleněným plochám tvoří trámový strop, který je ponechán ve své původní industriální podobě a spolu s odhaleným cihelným zdivem připomíná starou atmosféru průmyslových Holešovic.
Specifickou atmosféru v obytné části bytu lze vytvořit spuštěním velkého projekčního plátna umístěného pod trámovým stropem. Nezvyklá velikost domácího kina vznikla díky původní výšce haly, kterou si zachovává obývací prostor.
Realizovat tento poměrně nestandardní způsob bydlení se podařilo také díky veliké otevřenosti investora a jeho odvaze experimentovat.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
D3A + investor
A.J.K.
13.11.09 01:20
super
stepank
13.11.09 11:56
Super
Martina Strnadová
19.11.09 06:03
bravo!
Mirjana Petriková
19.11.09 07:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.