Rijksmuseum Twenthe - rekonstrukce a rozšíření muzea

Rijksmuseum Twenthe - rekonstrukce a rozšíření muzea
Zahradní architekt:Lodewijk Baljon, Amsterdam
Adresa: Lasondersingel 129-131, Enschede, Nizozemí
Investor:Rijksgebouwendienst, Den Haag
Realizace:1992-96
Užitná plocha:3500 m2


Dýchací přístroj
Při přestavbě muzea byly definovány čtyři základní potřeby, které byly následně umístěny tak, aby se vzájemně proplétaly a překrývaly. Muzeum, které původně vzniklo v roce 1928, je navrženo tak, aby vyhovělo současným požadavkům na vzduchotechniku. Nový prostor pro krátkodobé výstavy vznikl zastřešením jednoho ze dvou nádvoří muzea. Seřazení a zvětšení propojení mezi sály zlepšilo celý komunikační systém. Na závěr byl do prostoru druhého nádvoří vložen pavilon, který slouží jako restaurace a malý zasedací sál.
V nových místostech je vzduchotechnika umístěna do vertikálních prvků uložených na stávající sloupy nad depozitářem pod bývalým nádvořím. Tyto prvky tvoří ocelové sloupy obložené ze tří částí mléčným sklem a na zbývající straně jsou napojeny k betonové zdi. Tato stěna částečně se vznášející nad podlahou slouží jako plocha k zavěšení uměleckých děl. Vzduch, který je stále nasáván štěrbinami na spodní straně těchto zdí, je filtrován a nahoře pak opět vydechován.
Matné sklo ve stropě filtruje denní světlo. Otvory v jinak uzavřených fasádách poobvodu druhého nádvoří poskytují optické i fyzické propojení mezi původními a novými částmi stavby.
UN Studio - Move, Goose Press 1999, Imagination - díl 1, s.226-239
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio