Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Víno nebo voda
Wijn of Water

Autor: Carolien Bijvoet
Adresa: Loods Celebes 101, Rotterdam, Nizozemí | mapa
Web: www.wijnofwater.nl
Investor: Bureau Medelanders
Náklady: 165 000 Euro Projekt: 11.2004
Realizace: 02.2005 - 19.05.2005 Užitná plocha: 217 m²
Obestavěný prostor: 629 m³

V roce 2005 se v rotterdamské přístavní čtvrti Lloyd otevřela restaurace Wijn of Water (víno nebo voda). Restauraci s rozlehlou terasou tvoří sestava námořních kontejnerů. Budova je dočasná, poněvadž v tomto nebo příštím roce by se měla přestěhovat o 250 metrů do bývalého skladiště Sint Jobsveem. Kvůli své dočasnosti byl na stavbu také omezený rozpočet. Od první skici po dokončení restaurace uběhlo jen půl roku. Na realizaci dohlížel sám vedoucí restaurace.
Pro stavbu bylo vybráno devět starších kontejnerů dlouhých 40 stop (12 metrů) a průřezu 2,5 x 2,9 metru. Všechny technické instalace jsou umístěny z venkovní strany, což vytváří zajímavý utilitární dotek. Výsledná kompozice ze dvou vyskládaných kontejnerů staví k městu zeď. V horním patře jsou kanceláře a místnost pro technické instalace.
Po vstupu se restaurace otevírá směrem ke kanálu Maas. Venkovní terasa je z jedné strany sevřena položeným kontejnerem. Menší kontejner je umístěn souběžně s velkou hmotou, což ve spojení s věžovitě postaveným kontejnerem vytváří místo se dvěma terasami. Vztyčený kontejner je takovou reklamou pro restauraci a také dotváří protiváhu k velké nízké stěně. Po praktické stránce kontejner slouží jako skladovací místo.
Některé dveře kontejneru jsou otevřené a vyplněné skleněnými tabulemi. Obyčejné radiátory zabraňují vizuálně hezkému gestu otevřenosti. Delší stěny kontejneru obrácené k terasám jsou otevřené a vyplněné okny. Pracovní a kancelářské prostory mají menší okna. Uvnitř restaurace jsou menší boxy, kam jsou umístěny toalety a kuchyňský sklad. Prostorová kompozice z kontejnerů a jejich vnitřní náplň svým způsobem na přístavní hrázi dává logický smysl.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 14.04.13
Návštěvnost: 47813 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
na okraj igor 15.04.10 10:45
Re: na okraj Petr Šmídek 15.04.10 11:34
Re: na okraj Keika 29.11.15 14:26
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.