Zvířecí útulek

Dierenopvangcentrum Amsterdam

Zvířecí útulek
Zahradní architekt:DRO Amsterdam, Ruwan Aluvihare
Adresa: Ookmeerweg 271, Amsterdam, Nizozemí
Investor:Stichting Dierenopvangcentrum Amsterdam
Projekt:2004-06
Realizace:2006-07
Užitná plocha:5800 m2
Náklady:4 100 000 Euro
Dva amsterdamské zvířecí útulky se sloučily do jedné stavby, čímž vznikl největší útulek v Holandsku. Pozemek leží na okraji města a tvoří jej zcela nevhodný klínovitý tvar. Pro tuto funkci obvyklý “plástvový model“ vytváří dlouhou obslužnou chodbu, na kterou se v pravém úhlu řadí psí kotce s oddělenými malými venkovními výběhy. Zvolenému řešení dominují mříže a svým vzhledem se útulek podobá vězení.
Získali jsme tak obslužnou chodbu a řadu psích útulků sbíhajících se do amsterdamského Zvířecího záchranného centra. Vznikla tím dlouhá stavba podobající se tenké stuze. Pásovitá stavba je pak stočená kolem kanálu lemujícího pozemek. Uvnitř útulku vznikly dva velké výběhy pro zvířata.
Celá stavba se obrací dovnitř kvůli zabránění šíření nadměrného hluku (štěkot!) do okolí. V horní části stavby nad psími boudami se nachází ubytování pro kočky, které tvoří další zvukovou bariéru před vnějším světem. Centrální umístění vstupní části pomáhá určovat výsledný tvar domu, který se podobá plynoucímu objektu. Stavbě se daří ukrýt díky fasádě, kterou tvoří rozpixelovaná tráva nacházející se na starém náspu hned vedle domu.
Arons en Gelauff Architecten
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to by asi
A.J.K.
01.11.09 06:11
nadherna
rk
01.11.09 09:03
vypadá lépe než...
David Teplý
02.11.09 08:12
zobrazit všechny komentáře