Administrativní komplex La Defense

Administrativní komplex La Defense
Adresa: Willem Dreesweg 14-24, Almere, Nizozemí
Investor:Eurocommerce, Deventer
Projekt:1998
Realizace:09.2001 - 02.2004
Užitná plocha:22800 m2
Obestavěný prostor:82618 m3
Náklady:32 000 000 Euro


Obvodový plášť kancelářského souboru La Defense tvoří různobarevná odrazná fólie od firmy 3M. Fasáda domu, která obsahuje všechny barvy duhy, mění svou barvu a intenzitu v závislosti na denní době a místě pozorovatele. Chameleónská kůže má symbolizovat různorodé kancelářské využití uvnitř domu a dokonale vyjádřit iluzorní záměr a zvlnění stavebních výšek. Nejpůsobivější barevný zážitek však nastává ve vnitřních dvorech, které kontrastují s neutrálními hliníkovými panely vnějšího obvodového pláště.
Administrativní komplex se skládá ze dvou propletených bloků stojících na zvýšené platformě podzemního parkoviště. Při pohledu shora bloky připomínají do sebe zaklíněná písmena C a E. Do nádvoří vedou pouze dva hlavní vstupy. Z klikaté vnitřní 'duhové ulice' jsou pak samostatné vstupy pro jednotlivé nájemce, čímž se pro firmy zvýšila přitažlivost návrhu. Po obvodu celé stavby se jako stuha táhnou čtyři pásy oken, jejich proměnná výška však vytváří iluzi od tří do šesti podlaží. Některá z horních pater mají navíc místnosti přes dvě patra. Plynoucí hmota se přizpůsobuje různým potřebám nájemců kanceláří, racionální půdorysné schéma však zároveň pomohlo udržet nízké stavební náklady.

La Defense je kancelářská stavba ležící v zóně s menšími podniky, které jsou částečně obklopeny rodinnými domy. Obrys stavby sleduje nepravidelné hranice pozemku. Půdorysné schéma La Defense tvoří dvě hmoty, které se různí délkou i výškou. Vnitřní dvůr je zvýšený a nachází se pod ním parkoviště.
Fasáda obrácená do ulice je stříbrná, čímž splývá s okolním prostředím šedé cihlové zástavby. Obvodový plášť je přerušen na dvou místech, kudy se nabízí pohled na pestrobarevné fasády ve vnitřních dvorech. Vnitřní fasády jsou potaženy fólií, která byla vynalezena pro parfémové flakóny, ale nikdy nebyla použitá u staveb a v tak velkém rozashu. Výrobce fólie, kterým je firma 3M, byl ochotný na zakázku přistoupit pouze v případě větší objednávky, a proto byl povrch vnitřních fasád zvětšen.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio