Tarra Tower

Tarra Tower
Autor: MVRDV
Adresa: Busplein 36-40, Almere, Nizozemí
Realizace:1999-2002
Užitná plocha:4200 m2


O stavbě
Sdružení realitních společností Real Estate Sector si přálo postavit výškový dům v centru Almere, který by vyjadřoval charakteristické rysy této oblasti: spojení vnitřní pevnosti a okázalého způsobu komunikace.
Většina aktivit vyžadovala uzavřené a intimní prostředí. Hlavním záměrem Sectoru byla maximalizace využití, a tak devět podlaží zůstalo 'prázdných' obklopených jen betonovou fasádou s malými okny, které propouštějí světlo, zabezpečují soukromí a zároveň se vyvarují potřebě zřizovat klimatizaci. Jedná se o ekonomické řešení.
Tento způsob hospodárnosti zároveň počítá s okázalostí. Všechny komunikační složky, všechny 'Tarra' části stavebního programu, jsou umístěny mimo 'věž' a stávají se výraznými prvky domu.
Toalety a kuchyňky jsou na dům zavěšeny.
Výtahy jsou umístěny mimo a spojeny se stavbou skleněnými chodbami. Počet výtahových zastávek se rovná počtu požadovaných nájemců. Tím vznikají 'vstupní uzly', odkud stoupají chodby a sestupují do různých podlaží.
Chodby jsou rozšířeny, poskytují dostatek prostoru pro veřejné součásti společnosti: sekretářky, knihovny a čekárny.
Vytváří viditelnou komunikační 'pavučinu'.
Vystavením těchto společných prvků vytváří filtr mezi zhuštěním a vnějším světem a zvyšuje komunikaci (reklamu) s vnějším světem. Zintenzivňuje vztah mezi oběma světy. Vytváří trojrozměrný městský prostor.

Dodatek
Náklady byly mírně vyšší než u běžné stavby (více fasády, větší náklady na údržbu), ale pořád stále v rozumném rozsahu stavebních nákladů.
Byli jsme závislí na souhlasu komise, který schvalovala kvalitu každého architektonického zásahu do urbanistického projektu Almere. Většinou je tato komise považována za poslední baštu při obhajobě architektů v jejich boji o kvalitu.
Během schůzek se každý z členů komise zdál být ohromen a návrh podporoval, ale jen do té doby, než Rem Koolhaas zareagoval: 'Tato atrakce bude přitahovat takové množství návštěvníků. Má toto architektonické úsilí také své důsledky na ostatních místech ve městě?' A opustil místnost. Pro mě to byl jasný a typicky retroaktivní způsob podpory.
Členové komise posuzující kvalitu staveb si však tyto věty vyložili jinak a také jejich pozdější reakce byla odlišná, což vedlo k zabití konceptu. Ruce byly staženy. Na fasádě jsme ponechali otvory jako stopy po amputaci vytvořené našimi kolegy. Komise posuzující kvalitu mohou být velmi kontraproduktivní.
MVRDV
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tarra Tower jako Venuše z Milétu
Petr Šmídek
22.12.09 04:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MVRDV