Bytový dům Carré

Woongebouw Het Carré

Bytový dům Carré
Autor: OMA | Rem Koolhaas
Spoluautor: West 8
Adresa: Nonnenveld, Chassé Park, Breda, Nizozemí
Investor:Chassé CV
Realizace:1998 - 11.1999
Užitná plocha:22500 m2


Bytový dům Carré byl navržen jako kompaktní blok tvořený řadou hustě seskupených hmot. Základová deska spočívá na soklu z garážových stání pro obyvatele domu. Vnitřní provoz zabezpečují tři schodišťová jádra s výtahy, k nimž se lze dostat přes vnitřní dvůr. Půdorysná stopa bytového domu je 100 x 80 metrů; Carré se zvedá do výšky 10. podlaží.
Vnitřní dvůr je navržen jako klidné místo zasazené v oblasti Chassé. Na straně hlavního vchodu se přes celou šířku vnitřního dvora nachází dvoupodlažní výřez, kudy se nabízí výhled na majestátní vojenský konvent/kasárny a historickou část města. Budovu tvoří 144 bytů a 6 komerčních jednotek pro malé obchody. Neobvyklý záměr ponechat 100 bytů v regulovaném nájmu a zbývajících 44 prodat klientům za tržní cenu se setkal u klientů i developerů se značným úspěchem. Budova byla navržena speciálně pro stárnoucí generaci “baby boomers“, která se stěhuje do menších domů, protože jejich děti již dospěly a odstěhovaly se. Kvůli blízkosti městského centra a vysoké hustotě služeb v oblasti Chassé se stavba těší značnému zájmu mezi touto skupinou nájemníků.

Povrchy
Carré je přívětivě hrubý, celý obložený dřevěnou dýhou, která své poměrně drsné detaily odhalí až při blízkém zkoumání. Venkovní chodby jsou chráněny volně rozmístěnými skleněnými “prkny“. Chodby tvoří robustní detaily z pozinkované oceli. Všechny byty jsou s balkony, které mají na zakázku navržené (a vyrobené) zastiňovací prvky z válcovaných hliníkových plechů zasazených do hliníkových profilů.
OMA
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OMA