Řadové domy - pozemek Thomas de Beer

Řadové domy - pozemek Thomas de Beer
Adresa: Mr JH de Pontplein 18, Tilburg, Nizozemí
Investor:Bouwfonds
Projekt:1992
Realizace:1996
Náklady:1 500 000 Euro


Dům je součástí urbanistického projektu od kanceláře Benthem & Crouwel Architecten pro přestavbu areálu Thomas de Beer Driehoek v Tilburgu. Soubor tvoří 17 rodinných domků, které jsou vzájemně spojeny do mírně zakřiveného bloku podle toho, jak to vyžadoval urbanistický plán.
Obytné jednotky se skládají ze tří výškových úrovní; polozapuštěného suterénu obsahujícího garáže s velkoryse koncipovaným odkládacím prostorem; hlavního patra se vstupem a jídelnou do uliční strany a rozlehlým obývacím pokojem na garážové straně; a horního patra se třemi ložnicemi s terasou vepředu. Nejvyšší patro je koncipováno jako příčně členěná střecha. Oba koncové body bytových jednotek se mírně liší; severní má ložnici navíc a jižní má velkou terasu a větší suterén.
K bytům se vchází po předsazených schodech na zvýšený podstavec, který má podobu dlouhé řady soukromých teras.
Suterén a sokl jsou vybudovány z betonu a částečně obloženy dlaždicemi z lesklé strusky nebo se vzorkem. Hlavní obytné patro tvoří rytmus lakovaných rámů z oregonské borovice. Tato dřevěná konstrukce je zakončena příčnými střechami z vlnitých hliníkových panelů.
El Croquis 94, Neuteling Riedijk 1992-99, s.38

Sedmnáct řadových domků je součástí projektu na přestavbu bývalé textilní továrny. Typologie domů je založena na konceptu rozdělených výškových úrovní s možnosti garážového vjezdu. Jednotlivé garáže jsou z poloviny zapuštěny do podzemí, čímž vzniká stupňovité uspořádání obývacího pokoje a jídelny. Přestože je výsledkem výrazný městský celek, tak jednotlivé domy vyjádřené rytmem pultových střech společně s kovovým obkladem fasád odkazují na průmyslovou historii místa.
Neutelings Riedijk Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Neutelings Riedijk Architects