Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Effenaar

Autor: MVRDV
Interiér: Anthony Kleinepier, Bob Copray
Adresa: Dommelstraat 2, Eindhoven, Nizozemí | mapa
Web: www.effenaar.nl
Investor: Gemeente Eindhoven
Náklady: 6 858 573 Euro Projekt: 02.2000 - 10.2000
Realizace: 05.2004 - 08.2005 Užitná plocha: 4551 m²

Institucionalizováním rocku a popové hudby (v dnešní době existují profesoři popmusic) vznikl požadavek nových specializovaných staveb. Vystupující skupiny již nepřijíždějí v dodávkách Volkswagen; daleko běžnější je několik osmnáctimetrových náklaďáků. Nový návrh by měl být zvukotěsný, odolný vůči vandalismu, poskytovat snadný přístup pro široké davy a umožnit každý večer hostit různé subkultury. Většina těchto míst je situována ve starých zrekonstruovaných budovách, které původně sloužily jinému účelu. Po dlouhá léta byly ke koncertům a večernímu tančení využívány kostely, továrny a kina. Nabízely alternativu ke kavárnám nebo diskotékám. Místní rockový klub v Eindhovenu, který je v Holandsku proslavený díky svým koncertům acid-house, stoner-rock a hiphop-nights, nese název Effenaar. Sídlí ve staré textilní továrně z konce devatenáctého století.
De Effenar má v současné době všechny charakteristiky mládežnického centra: je introvertní a neformální. Je bouřlivým místem. Je cítit po pivě a cigaretovém kouři. Společně s halou 2b a zahradou na břehu řeky Dommel vytváří zdejší komunita ozvěnu berlínského klubu Urania: městské enklávy. Jakým způsobem lze tento šarm skloubit se stupňujícími se požadavky a touhou po profesionalitě?
Abychom získali co největší plochu zahrady a optimální příjezd pro kamiony, je stavba umístěna co nejdále od řeky Dommel. Výsledkem toho je kompaktní půdorysná stopa a nahromadění stavebního programu. Jednotlivé části programu nového Effenaaru získaly svůj určitý objem a byly vzájemně rozmístěny v logickém uspořádání.
Přetáčením této řady malých malých místnosti se uprostřed 'zrodil' hlavní sál podobný experimentální laboratoři. V tomto prostoru se také odehrávají všechny hlavní aktivity Effenaar. Tvar koncertního sálu je výsledkem prostorových požadavků okolních místností, stejně jako i menší sál a kavárna s restaurací v přízemí. Tímto způsobem z velice rozdílných programových zón obalujících koncertní sál nakonec vznikl kompaktní tvar spojený v přední části s městem a s parkem vzadu.
MVRDV
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.01.10
Návštěvnost: 41397 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.