Knihkupectví Selexyz Dominicanen

Knihkupectví Selexyz Dominicanen
Adresa: Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht, Nizozemí
Investor:Boekhandels Groep Nederland
Realizace:2007
Užitná plocha:1200 m2


Architektonická kancelář Merkx+Girod byla holandským prodejcem knih Selexyz pověřena, aby proměnila interiér bývalého dominikánského kostela v Maastrichtu na moderní knihkupectví. Merkx+Girod již předtím navrhli pro stejného klienta dvě knihkupectví ve městech Haag a Almere. Jedinečná poloha v Maastrichtu si však vyžádala zcela odlišný přístup.
Potřeba obchodu byla 1200 m² komerční plochy, zatímco v kostele bylo dostupných pouze 750 m².
Původní klientův nápad instalovat uvnitř kostela druhé patro bylo architekty zamítnuto, poněvadž by zcela zničilo prostorové kvality kostela. Řešení se našlo ve vytvoření monumentálního několikapodlažního knihovního regálu, který je v kostele symetricky umístěn. Levá strana kostela tak zůstala prázdná, zatímco na druhé straně jsou návštěvníci směřováni nahoru po třípodlažní 'knižní plošině.' Šplhání nahoru se tak stává zážitkem, jehož odměna spočívá v blízkém setkání se starými freskami a úžasných výhledech. 'Knižní platforma' je jasným současným gestem, nezávislým sdělením, které zároveň skládá poctu velkolepému kostelu.
V přízemí se nachází místa pro vystavování knih, informační místa, stojany pro časopisy a pokladny, které jsou zhotoveny ze standardních deskových materiálů v různých barvách a površích. Na původním místě oltáře se nachází kavárna 'Coffeelovers' s velkým centrálním čtecím stolem ve tvaru kříže.

Za přestavbu kostela v Maastrichtu získali Merkx+Girod architects roce 2007 holandskou cenu 'Lensvelt de Architect' interior design. Komentář poroty k oceněnému projektu - „Merx+Girod architects vytvořili současné knihkupectví v bývalém dominikánském kostelu, které zachovává jedinečné historické prostředí. Kostel byl restaurován do své bývalé nádhery a veškeré potřebné zázemí bylo uloženo do podzemí. Aby mohl být zachován původní charakter kostela a zároveň docíleno požadované komerční plochy, vybudovali architekti na jedné straně kostela třípodlažní konstrukci z černé oceli, kam byla umístěna většina knih. Udržení nízké zástavby na druhé straně kostela pomohlo vytvořil jasně organizovaný a rozluštitelný prostor. Porota byla tímto prostorovým řešením velmi ohromena stejně jako skvělým způsobem osvětlení. Spojení knižního komplexu a církevního interiéru lze považovat za obzvláště úspěšné.“
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
veisser
05.01.10 10:05
to se mi líbí
kamil
07.02.10 10:04
zobrazit všechny komentáře