Rozšíření Folkwang-Museum

Rozšíření Folkwang-Museum
Původní stavba:Erich Hösterey, Werner Kreutzberger Horst Loy, 1956-60
Adresa: Bismarckstrasse 60, Essen, Německo
Investor:Neubau Museum Folkwang Essen GmbH
Soutěž:02.2007
Projekt:03.2007
Realizace:25.09.2008 - 30.01.2010
Užitná plocha:24800 m2
Náklady:55 000 000 Euro


Historie
Folkwang muzem sídlí na adrese Goethestrasse již od roku 1929. V roce 1960 zde vyrostla další stavba (část A) od architektů Erich Hösterey, Werner Kreutzberger a Horst Loy (1956-60), která měla za úkol nahradit válkou zničené původní muzeum. Tato část stavby, která je dnes památkově chráněná, prošla v letech 1996-99 rozsáhlou rekonstrukcí a v budoucnu by zde měly být umístěny hlavně stálé sbírky.
V roce 1983 byla k muzeu přistavěna část B o celkové ploše 11800 m². Toto křídlo využívalo hlavně Folkwang muzeum a Muzeum Pořúří. Nová přístavba Folkwang muzeum, která bude také obsahovat Německé muzeum plakátů, vznikla na místě bývalé části B. Tím byla zachována pouze stará část Folkwang muzea z roku 1960, které patří mezi jedno z nejkrásnějších poválečných muzeí. Otevření nového muzea je součástí programu Evropského hlavního města kultury 2010.

Soutěž
V únoru 2007 vypsalo město Essen vyzvanou architektonickou soutěž na přístavbu Folkwang muzea v Essenu. Dvanáctičlenná porota v čele s Eckhardem Gerberem tehdy vybrala projekt Davida Chipperfielda. Na druhém místě skončil David Adjaye, třetí místo získali Gigon Guyer a odměněny byly projekty Zahy Hadid a Volkera Staaba. Porota pověřila autory prvního a druhého místa, aby své návrhy ještě dopracovali. O měsíc později porota vybrala Chippefieldův projekt a investor toto doporučení okamžitě přijal.

Muzeum Folkwang, založené v Hagenu Karlem Ernst Osthausem roku 1902, bylo prvním muzeem pro moderní umění v Evropě. Nejvýznamnější díla byla do Essenu z Hagenu převezeny v roce 1922, od této doby, až na období, kdy národní socialisté sbírky dočasně zabavili, vykazuje muzeum vysokou sběratelskou úroveň. V současné době muzeum vlastní jednu nejvýznamnějších sbírek klasické moderny v Německu.
V roce 2007 zvítězila kancelář David Chipperfield Architects mezinárodní soutěž na rozšíření muzea, kterou uspořádalo město Essen, rok předtím, než Prof. Dr. Berthold Beitz, předseda správní rady nadace Alfried-Krupp-von-Bohlen-und-Halbach-Stiftung, oznámil, že se jejich nadace stane jediným sponzorem pro financování nového muzea. Budovu postavila Neubau Museum Folkwang Essen GmbH, která jsou součástí společnosti Wolff Group. Otevření muzea bylo jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí v Essenu a oblastí Porůří během jejich období Evropského kulturní města 2010.
Nový návrh David Chipperfield Architects do sebe zakomponovává původní stavbu, navazuje na její architektonickou podstatu souboru šesti hmot a čtveřice vnitřních dvorů, zahrad a galerií. Veřejně přístupné části se hladce propojují se stávajícími výstavními plochami. Velkorysé venkovní schodiště vede z Bismarckstrasse do nového foyer, které na sebe bere podobu otevřeného vnitřního dvora s restaurací a knihkupectvím. Tato část je před rušnou ulicí chráněná prosklenou fasádou.
Návštěvníci muzea jsou přivítáni postupným sledem místnosti – výstavními oblastmi s výškami stropů až do šesti metrů, knihovnou a čítárnou, vícefunkčním sálem, místem pro konání společenských událostí, sklady a restaurátorské dílny. Pro podlahy jsou použitý leštěný beton, který se svojí barvou a texturou podobá betonovým blokům použitým v soklu. Průsvitnou alabastrovou fasádu tvoří velké čtverce z recyklovaných skleněných desek. Barevnost fasády se mění v závislosti na změně denního osvětlení. Okenní otvory jsou zaintegrovány do fasády.
Rozšíření muzea je zarovnané směrem k centru Essenu a společně se sousedním Institutem kulturních studií vytváří nový urbánní architektonický důraz.
David Chipperfield Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od David Chipperfield