Rodinný dům ve Zdiměřicích

Rodinný dům ve Zdiměřicích
Spolupráce:Milan Bulva, Daniela Polubědovová, Lukáš Pinkava (zahrada)
Projekt:2003 - 2004
Realizace:2005 - 2007
Obestavěný prostor:1185 m3


Vzpomněl jsem si na to, jak mne kdysi, při průjezdu Saharou, oslovila intimita a útulnost starých berberských obydlí. Jak příjemně se člověk cítil někde uprostřed pouště, když vstoupil do jejich centrálního společného obytného prostoru, který lemovaly malé útulné místnosti vytesané ve skále.
Tento obraz se instinktivně promítl i do tvorby rodinného domu ve Zdimeřicích u Prahy. Přišli jsme s investorem na pozemek, vykolíkovaný uprostřed polí, v místech budoucí satelitní zástavby typických vysněných rodinných domů a sídel. Tehdy tam okolo ještě nic nestálo. Jen několik pořádných dubů a divokou zelení zarostlá strouha potoka dávalo jasný signál, kam se má budoucí dům orientovat.
V návrhu jsme se pokusili udělat dům přisátý k plochému terénu. Téměř čtvercový půdorys jsme prořízli zálivem organického tvaru, který nechává vstoupit zahradu dovnitř dispozice. Zahrada by mohla být klidně pěkně divoká, ale nakonec zvítězila varianta architektonizované mnohobarevné kvetoucí zeleně, která dotvořila celý pozemek do čistého uklizeného systému. Divoké stromy zůstaly za plotem a ve dne i večer, nasvětlené našimi reflektory, vytvářejí uklidňující divadlo.
Záliv, vstupující do domu, se dá úplně uzavřít posuvnými panely propletenými vrbovým proutím, propouštějícím světlo s úžasnou stínohrou dovnitř i ven. Tahle vzniklá venkovní místnost pod dřevěnou pergolou, porostlou vistarií, je dalším pokusem o co největší prorůstání interiéru a exteriéru.
Myslím, že to ostatní už není tak důležité. Materiálový i barevný koncept byl a je dostatečně flexibilní, aby mohl reagovat na to, co je nebo není, majitelům příjemné; dispozice toho umí taky mnohem víc, než je patrné z obrázků. Dům je mimochodem velice dobře technicky vybaven. Systém vytápění i chlazení je založen na kombinaci využití tepelného čerpadla a slunečních kolektorů. Do stropu a stěn jsou zalité rohože plastových kapilar, které celoplošně ohřívají prostor. V létě umí taky chladit stěny i strop, což vytváří příjemný nenápadný pocit přirozeného chladného dýchání domu, které se nedá srovnat s nepříjemností klasické klimatizace. Z hlubokého vrtu dům získává i vlastní kvalitní vodu.
Celkový rozměr stavby včetně venkovní pergoly je 20,5 x 16,5 m.
19 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
wauw
rk
08.10.09 09:26
Nejlepší český dům
Ondra
08.10.09 09:35
Sen..
park
08.10.09 09:49
rozmery domu
rk
08.10.09 07:33
líbí
Kefrin
09.10.09 05:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.