Rodinný dům - letní sídlo v Jižních Čechách

Rodinný dům - letní sídlo v Jižních Čechách
Spolupráce:Milan Bulva, Irena Fialová, Martin Kloda, Vít Mlázovský, Daniela Polubědovová (interiéry)
Realizace:1996 - 1999
Obestavěný prostor:1600 m3


Dům je postaven v Jižních Čechách na okraji vesnice v blízkosti původní rodinné usedlosti. Pro investora, který v současné době žije v zahraničí, slouží objekt především jako „letní sídlo“. Na jeho přání exteriér stavby svým charakterem navazuje na „jihočeskou lidovou architekturu“, s použitím současných materiálů a technologií. Interiér stavby je však koncipován v duchu současného designu. Půdorys dvoupatrového objektu je navržen do tvaru T a v průniku křídel probíhá ocelové točité schodiště umístěné v ocelovém válci. Tento válec protíná střechu a v exteriéru přechází v lehký transparentní materiál, který umožňuje prosvětlení celého prostoru schodiště.
V přízemí domu je umístěn hlavní obytný prostor s kuchyní, která je oddělená pouze mobilním pracovním pultem (materiál – nerezová jäcklová konstrukce s deskou z dřevěného masivu). Stejná nerezová konstrukce je použita i při návrhu jídelního stolu v kombinaci s překližkovou deskou se světlou břízovou dýhou. Tato překližka se opakuje i na pracovní desce kuchyňské linky (kuchyňská linka – materiál: dvířka mléčné sklo, bělená MDF deska, nerezové úchyty a nerezové zařizovací předměty). V obytné místnosti jsou rovnoběžně nad oběma stoly (pracovní stůl a jídelní stůl) zavěšená zářivková hliníková světla (firma BELUX, značka UP-DOWN). Do této místnosti je umístěn krb s kruhovým ohništěm zapuštěný přímo do pískovcové podlahy. Nad ohništěm probíhá ocelový tubus pro odtah kouře. Pískovcová podlaha pokračuje ve stejné úrovni do exteriéru, kde tvoří částečně zpevněný povrch terasy, která přechází v zatravněnou plochu. Prosklená stěna v obytné místnosti umožňuje průhled do exteriéru a současně do proskleného sousedního křídla s bazénovou halou. Tento prostor je otevřen přes dvě patra s pohledem na konstrukci dřevěného krovu. Obdélníkový bazén je vydlážděn modrou mozaikovou dlažbou a vstup do něj je umožněn na atypovém schodišti z nerezové jäcklové konstrukce. Delší stěna probíhající v těsné blízkosti bazénu je opatřena světle zelenou omítkou provedenou na základě starých benátských technologií s drceným mramorem. Na této „dlouhé zelené“ ploše jsou umístěna v pravidelném rastru obdélníková světla krytá mléčným sklem. Protější stěna je celoskleněná s posuvnými dveřmi umožňující průhled a vstup přes zimní zahradu na terasu. Pískovcová podlaha probíhá i v této bazénové místnosti, přerušena pouze v zimní zahradě dřevěnými rošty. „Zelená stěna“ probíhá do sousedního sprchového koutu, který je od vedlejší šatny oddělen mléčným sklem a celoskleněnou příčkou od místnosti se sociálním zařízením. Tyto místnosti jsou vybaveny doplňky od známé italské firmy AGAPE, umyvadlo je umístěno v prostoru jako nerezový válec se samostatně stojící baterií na nerezové tyči (baterie – design F. STARCK).
V druhém nadzemním podlaží jsou umístěny dva dětské pokoje, ložnice a velká pracovna. Povrchy dřevěných podlah a konstrukce stropních trámů jsou opatřeny bílým mořidlem, a prostory tak získávají monochromatický výraz s velmi čistým charakterem. Vestavěný nábytek, šatny a dveře k místnostem jsou opět z běleného MDF materiálu v kombinaci s atypovými nerezovými úchyty a atypovými nerezovými klikami. V tomto patře jsou umístěny také dvě koupelny vybavené obdobnými doplňky jako sprchový kout u bazénové haly (doplňky firma AGAPE, baterie - design F. STARCK). Na stěnách a na podlaze jsou použity bílé mozaiky, umyvadla jsou navržena opět jako nerezové válce v prostoru s bateriemi stojícími samostatně na nerezové tyči. Koupelny mají obdobné atypické osvětlení jako v bazénovém prostoru (zapuštěná obdélníková světla krytá mléčným sklem) a atypicky navržené koupelnové doplňky.
Dům má velmi mnoho atypických exteriérových i interiérových detailů provedených na vysoké technické i designové úrovni.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od D. A. Studio