Anděl City - Budova Pfizer

Anděl City - Budova Pfizer
Spolupráce:Jaroslav Zima
Adresa: Stroupežnického 17, Smíchov, Praha, Česká republika
Investor:Immo Future 6 Crossing Point Smíchov, s.r.o.
Projekt:2002 - 2003
Realizace:2003 - 2004


Anděl City, nový urbánní celek na jih od ulice Plzeňské, pokračuje ve výstavbě k jihu. V prodloužení Bozděchovy vzniká nová ulice Englišova, na jejímž nároží s ulicí Stroupežnického stojí budova Anděl City, Objekt 9 - Ústředí Pfizer.
Kompaktní průhledná deskovitá stavba s vrstevnatou fasádou je doplněna
trojicí modrých geometrických těles. Napětí se soustřeďuje do úzké štěrbiny mezi ní a sousedním objektem. Štěrbina vede do zahrady, která je magnetem projektu.
Vstup do budovy je z ulice Stroupežnického modrým hranolem zádveří, zapuštěným do dvoupodlažní vstupní haly. Na ni navazuje rozevírající se úzký prostor „vertikální zahrady“ vypínající se přes sedm podlaží, nahoře zastropený světlíkem. V přízemí a 1. patře je konferenční a školicí centrum a dvoupodlažní kavárna s kuchyní, jež slouží pro stravování zaměstnanců. Kancelářská podlaží jsou perforována otvory se schody, přinášejícími prostorové a komunikační propojení. Poslední ustupující patro je obklopeno dřevěnými terasami a zahradou s vysokou trávou „Miscantus“.
Fasáda nepředstírá něco, co není uvnitř. Pásová okna s nízkým parapetem v modulu kanceláří jsou přerušena pouze velkým oknem přes dvě podlaží, za kterým je vysoký prostor. Fasáda má dvouvrstvý plášť. Před hliníkovou fasádou s otevíravými okny je les svislých vodicích lišt pro stínicí rolety, na kterých jsou v úrovni parapetních pásů uchycená pískovaná skla, jež zakrývají rolety ve svinutém stavu.
Modrá firemní barva se na fasádě projeví trojicí prvků. Pro vstupní zádveří se vžil název „blue-box“. Jako záložka mezi domy je 18 m vysoký poutač s firemním logem. Naproti tomu horizontální linku tvoří balkon jídelny v 1. patře.
Konstrukční systém stavby je železobetonový skelet založený na základové desce. Stropy jsou z bezprůvlakových stropních desek. Modul sloupů ve vnitřním poli je 8,1 x 8,0 m, konstrukční výška pater je 3,62 m.
Zahrada pokračuje v systému zelených „mechových“ kopečků z první etapy Anděl City, které umožňují výsadbu stromů do substrátu mocnosti až 1,6 m. Privátní charakter je vyjádřen dřevěnými terasami a velkou vodní plochou zakončenou Cortenovými šupinami, oddělujícími soukromou zahradu od veřejné části vnitrobloku.
V rámci domu byla dokončena první část nové ulice Englišova, s jednotnou žulovou dlažbou vozovky i chodníků a s ocelovými detaily patníků a obrubníků. Stromy Gingo biloba na podzim svou výraznou žlutí doplní firemní modř.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od D3A spol. s r.o.