Rodinný dům Frýdek-Místek, Černá cesta 02

Rodinný dům Frýdek-Místek, Černá cesta 02
Adresa: zóna Černá cesta, ul. Podlesní, Frýdek-Místek, Česká republika
Investor:Ing. Pavel Kovář
Projekt:2006–2007
Realizace:2007–2009
Užitná plocha:190 m2
Plocha pozemku:964 m2


Dům je navržen v koncepci nízkoenergetické dřevostavby, evropského typu, na periférii města Frýdku-Místku. Dvoupodlažní stavba umístěna na rovinatém pozemku, orientace všech denně obývaných místností k jihu, vstup a zázemí umístěno vně základní vytápěné hmoty domu. Základním kritériem návrhu byla orientace ke světovým stranám, výhledy na panorama Beskyd a zasahující ochranné pámo el. vedení, které mělo podstatný a nemalý vliv na celkovou budoucí podobu a umístění domu.
Všechny konstrukce svislé i vodorovné jsou dřevěné; vyjímku tvoří centrální část domu, která je „zděným srdcem“ a skrývá v sobě všechny technologické prvky zajišťující chod domu (vzduchotechnická jednotka s rekuperací a teplovzdušným vytápěním, zásobník TV, solar, kotel, pračka). Zděná konstrukce rovněž zajišťuje akumulaci tepla a tepelnou stabilitu domu.
Obvodový plášť tvořen v koncepci třířadého systému „two by four“, který takto eliminuje  v maximální míře tepelný most a vymezuje dostatečný prostor v šíří 400 mm pro uložení tepelné izolace na bázi minerální vlny; plášť je difúzně otevřený. Na plochých střechách je navrženo souvrství z asfalt.modifikovaných pásů, okna dřevěná euro 84 s izolačními trojskly, fasádní systém kombinací desek cetris, modřínových fošen a titanzinku, zastřešené stání a stínění oken jižní fasády je ocelové (žárově zinkované). Podlahy dřevěné, kantovka merbau.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
splácaná budka
Martin Přibík
07.02.10 10:11
supr
Jirka
10.02.10 08:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michael Kocych Architects