Bytový dům Zlín - Partyzánská

Bytový dům Zlín - Partyzánská
Adresa: Partyzánská 5604, Zlín, Česká republika
Projekt:2005-07
Realizace:2007-08
Zastavěná plocha:295 m2
Obestavěný prostor:3730 m3


Nárožní pozemek, je umístěn na patě svahu, místně označován jako "vysoká mez". Tento prostor je na hranici dvou městských prostorů, obytné čtvrti (Nivy) a městské třídy (ulice Sokolská). Pozemek se prudce svažuje směrem k jihovýchodu, a umožňuje širokoúhlé výhledy na východní část města.
Čtyřpodlažní budova s nadstandardním bydlením (celkem 6 bytů) je tvořena jedinou hmotou, která vyrůstá z podnože, kde je umístěno parkování. Platforma je díky svažitosti pozemku zahloubena do stávajícího terénu a je ve stejné úrovni jako přiléhající Partyzánská ulice. Důležitou roli při prostorovém formování sehrálo měřítko okolní zástavby. Hmotová kompozice objemu je výrazně ovlivněna nárožní polohou. Důležité je měřítko, proporce a materiálová redukce.
Dům se skládá ze čtyř nadzemních podlaží a suterénu s podzemním parkováním. Nadzemní podlaží jsou vyplněna celkem šesti bytovými jednotkami vesměs větších velikostí (1x 139 m², 2x 120 m², 1x 114 m², 2x 69 m²). Při návrhu byl kladen důraz na komfort a kvalitu bydlení odpovídající této lokalitě. Všechny byty jsou prosvětleny alespoň ze tří světových stran (přímo osvětleny a provětrány jsou i kuchyně a koupelny). Rovněž všechny byty disponují buď prostornou lodžií, nebo výstupem přímo na terén s terasou. Jádrem domu je schodiště s výtahem, tento prostor je přístupný hlavním vchodem v prvním nadzemním podlaží z ulice Nivy I. V přízemí, které je ze severní strany zakopáno pod terén (sklepní koje) je kromě zázemí jeden bezbariérový byt, orientovaný jižním směrem s přímým výstupem na terén. Ve druhém a třetím podlaží jsou vždy dva byty - větší orientovaný na jih a menší na sever. Hlavní obytné prostory jsou prosvětleny vždy skrz lodžii, čímž se eliminuje hluk přicházející z rušné ulice Sokolské. Čtvrté, ustoupené podlaží je tvořeno celé jedním bytem s výtahem, který ústí přímo v bytě. Byt díky svému objemovému ustoupení využívá jižní střešní terasu. V suterénu je umístěno podzemní parkování (7 míst) a servisní prostory (kotelna, sklad). Příjezd do garáží je přímo z ulice Partyzánské.
Po konstrukční stránce je budova kombinací zděné a železobetonové monolitické technologie. Charakteristické je střídmé používání materiálů: hladká světle šedá omítka, smrková okna v přírodním odstínu, žárově zinkované ocelové prvky, pohledový beton, lité teraco apod.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pochvala
Kryštof Spilka
25.09.09 12:47
...No,...
šakal
25.09.09 04:26
pohana
Milan Matějů
25.09.09 06:50
přidám názor
petr cagaš
27.09.09 10:09
Skvělá práce
Daniel John
27.09.09 11:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Míček Architects