Lesní pozorovatelna

Lesní pozorovatelna
Adresa: 220, Koba 6340, Yusui-cho, Aira-gun, Kagoshima, Japonsko
Investor:Kirishima Open Air Museum
Realizace:2004


V nejjižnější části hlavního japonského ostrova Kjúšú se nachází také subtropické deštné pralesy. Území je vulkanického původu, čehož nejpatrnějším důkazem je neustále doutnající sopka Sakurajima. Na ostrově se nachází skanzen Kirishima se stálou výstavou obsahující rovněž sochy a prostorové umění rozmístěné v pralese. Byl jsem přizván, abych do areálu muzea navrhl umělecké dílo, jehož jedinou podmínkou bylo, že by práce měla přečkat minimálně tři sta let.
Když jsem poprvé vstoupil na pozemek v deštném pralese, tak jsem si instinktivně začal uvědomovat své kroky a zaposlouchal se do zvuků okolo mě: neznámí ptáci ve stromech a zvířata pohybující se ve křoví. Viditelnost byla omezena pouze na několik metrů kolem mě a věci odehrávající se dále mohly být jen slyšeny. Mlha plující pralesem jen zesílila tento akustický zážitek. Dlouhou dobu jsem zůstal jsem stát na jediném místě a začal jsem cítit, že když čekám tiše a trpělivě, tak se zdroje zvuků mohou pomalu objevovat a samy se odhalovat.
Pozorovatelna, kterou jsem navrhl, je jednoduchý prostorový nástroj napomáhající návštěvníkům poslouchat a vnímat okolní přírodu daleko horlivěji. Zeď obklopující pavilonu zachycuje zvuky přicházející z různých směrů, zatímco prostorová akustika vnitřního dvora je více chráněná pro schůzky a rozhovory.
Stěny a lavice jsou vytvořeny z pěticentimetrového bílého betonu odlévaného na místě, který kvůli odolnosti před počasím ještě natřený a nalakovaný. Dlážděná cesta, vysypaná bílým štěrkem, vede k vnitřnímu dvoru. Beton byl do dřevěného bednění v lese načerpán pomocí 70 metrů dlouhé hadice. Řemeslné zpracování je dokonalé: povrch betonu se podobá papíru a jeho okraje jsou ostré. To posiluje dojem abstraktní a nehmotné povahy zdí stojících v kontrastu s bujnou vitalitou okolní přírody. Hlavní roli tu hraje světlo, stín a přírodní tvary. Celá myšlenka uměleckého díla je založena na rčení, že šepot je někdy účinnější způsob, jak být slyšen, než křik.
Sami Rintala

Pavilon byl součástí výstavy New Open-Air Collection uspořádané v polovině dubna 2004. Toto dílo bylo vytvořeno, aby pomáhalo lidem lépe porozumět přírodě. Vybízí návštěvníky k tom, aby si povšimli a zapřemýšleli nad různými okolními zvuky přírody. Uzavřená vnitřní část je uchráněna od vnějších zvuků a nabývá na klidu. Uměleckého dílo je založeno na konceptu, že šepot může být daleko účinnější než křik.

Použité materiály: beton a štěrk
Rozměry instalace: výška 2-3.8m, průměr 9.5m
Rozměry vnitřního dvora: výška 2.5m, průměr 4.7m
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Casagrande & Rintala Architects