Lázně pro sirotčinec Bezpečný přístav

Lázně pro sirotčinec Bezpečný přístav
Projekční tým:Andreas Grøntvedt Gjertsen, Yashar Hanstad
Investor:Safe Haven Orphanage
Realizace:01.2009
Náklady:3 300 USD


TYIN je architektonická nezisková organizace pracující na humanitárních projektech. TYIN vede pětice studentů architektury z NTNU a projekty jsou financovány od více než šedesáti norských společností i soukromých přispěvatelů.
V průběhu minulého roku se TYIN zabýval projektováním a realizací malých projektů v Thajsku. Zaměřili jsme se na vybudování strategických projektů, které by mohly zlepšit životy lidí v těžké situaci. Ve spolupráci  s místními obyvateli, a vzájemným učením, doufáme, že naše projekty mohou mít dopad za hranice fyzických konstrukcí. Budova nových lázní pokrývá základní lidské potřeby jako toalety, osobní hygiena a prádelna. Jednoduchá konstrukce byla již postavena a posloužila jako kostra celého projektu.

Popis projektu
Nejintimnější funkce jsou umístěny do dvou oddělených částí z omítaných betonových tvárnic. Ve střední části najdete místo pro koupel, které se otevírá směrem k rozlehlé týkové plantáži. Lázeňská část je jen částečně soukromá, což je přizpůsobeno karenské kultuře (komunita tibetočínského původu, která v Thajsku čítá čtvrt milionu obyvatel – pozn.překl.). Přední stranu fasády tvoří nakloněná fasáda pokrytá bambusem, za níž vzniká pasáž a svazuje všechny funkce dohromady.
Velkou výzvou u tohoto projektu bylo, že s kanalizací a odvodněním jsme se museli potýkat na místě a muselo pojmout velké množství vody během dešťové sezóny. Odpad z toalet prochází rourami zakopanými do země. Betonové nádrže jsou odčerpávány zespodu a ze stran. Štěrk a dřevěné se snadno udržují čisté a suché. Všechny vlhké místnosti jsou odvodněný za použití vrstev z kamene a stěrku.
Původní hygienické zázemí v sirotčinci Bezpečný přístav, stejně jako u většiny podobných zařízení v této oblasti, jsou úzké, tmavé a mají podlahu z betonu, v němž se hromadí vlhkost a nečistoty. U těchto lázní jsme se pokusili o alternativní řešení, které snad bude nadějným přínosem pro budoucí rozvoj v oblasti. V klimatu severního Thajska je řádná osobní hygiena základní krokem, jak předejít nemocem, což platí zejména pro malé děti. Tímto lázeňským projektem chtěl TYIN vytvořit dobře fungující a důstojné zázemí pro osobní hygienu.
TYIN Tegnestue
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jo!
10.09.09 01:15
ano ..
mrk23
16.09.09 08:04
príkladné
MAN
13.08.10 12:59
Architektura
A.J.K.
15.08.10 11:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od TYIN Tegnestue