Knihovna sirotčince Bezpečný přístav

Knihovna sirotčince Bezpečný přístav
Sponzor:Norsk Betongforening, Bygg uten grenser, Minera Norge, Spenncon, NTNU
Investor:Safe Haven Orphanage
Realizace:01.2009
Náklady:4 650 USD


V lednu 2009 bylo 15 norských studentů architektury z NTNU pozváno zúčastnit se workshopu v sirotčinci Bezpečné přístřeší (Safe Haven Orphanage). Pracovní seminář vedli docent Hans Skotte a architekt Sami Rintala. Nejpalčivějšími potřebami v sirotčinci byla knihovna a nová zdravotnická budova. Tým TYIN pracoval společně s dělníky z Noh Bo na stavbě lázní, zatímco účastníci workshopu napřeli svoje úsilí na vybudování knihovny.
Betonové základy knihovny jsou odlity do lože z velkých kamenů posbíraných na místě. Stěny z omítnutých betonových bloků během dne ochlazují stavbu, zatímco otevřená bambusová fasáda poskytuje výborné provětrávání. Habrové dřevo vytváří pevnou rámovou konstrukci a slouží také jako pohodlná podlaha, kde si děti mohou hrát.
Police na knihy probíhají podél betonových zdí přes celou jejich výšku. Podlaha zůstala nezařízená, aby šlo prostor využívat k různým aktivitám. Vstup vytváří příjemný přechodový stupeň mezi vnějškem a vnitřkem a rozděluje přízemí na menší počítačovou část na jedné straně a větší knihovní místnost na druhé straně.
Nejdůležitější věcí Tasanee je, že jejím dětem je poskytováno vzdělání a jídlo. V knihovně sirotčince Bezpečné přístřeší mají děti prostor k tomu, aby mohly dělat své domácí úkoly, využívat počítače s internetem a číst knihy napsané v různých jazycích. Nová stavba také dosáhla nové role shromažďovacího prostoru a je často využíván k hraní her a praktikování řemesel.
Velmi důležitou roli hraje také fakt, že vzdělávací zařízení jako NTNU, přispívá k tomuto druhu workshopů. Tím se vytváří pro mladé a zručné studenty jedinečná příležitost k tomu, aby se zajímali opravdovými problémy a vytvářeli rozhodnutí se skutečnými důsledky.

Vedoucí pedagogové: Hans Skotte, Sami Rintala
Studentský realizační tým: Pasi Aalto. Jan Kristian Borgen, Mari Folven, Ragnhild Førde, Sunniva Vold Huus, Olav Fåsetbru Kildal, Lene M. N. Kværness, Oda Moen Møst, Ørjan Nyheim, Karoline Salomonsen, Anne Sandnes, Ola Sendstad, Kristoffer B. Thørud, Caroline Tjernås, Anders Sellevold Aaseth
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
preklad slova
Lenka Zábovská
10.09.09 08:25
Re: preklad slova
Petr Šmídek
10.09.09 09:30
uzasne
mato
10.09.09 12:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od TYIN Tegnestue