Plovoucí sauna

Plovoucí sauna
Spolupráce:studenti Västlands Kunstakademie, Bergen
Adresa: Hardangerfjord, Rosendal, Norsko
Investor:vesnice Rosendal
Realizace:2.-13.09.2002
Užitná plocha:9 m2
Zastavěná plocha:25 m2


Jednoduchý funkční objekt v sobě kombinuje dvě skandinávské kultury. Tradiční finská sauna byla přenesena do prostředí norských fjordů, kde je život spjat s mořem.
Sauna byla zkonstruována účastníky studentského workshopu organizovaného bergenskou Akademií výtvarných umění v Rosendalu na pobřeží zálivu Hardangerfjord v září 2002.
Způsob užívání je zřejmý. Příjemná (zvláště v zimě, kdy je venku minus dvacet) devadesátistupňová teplota, posedávání na lavicích a polévání horkých kamenů na kamínkách vodou. Pot a ticho, duševní očista, fyzická regenrace. A v přestávkách plavání ve studené vodě. Skrze průhledné opláštění proniká skromné severské slunce, v noci sauna září jako plovoucí lucerna. Přístup je možný pouze na pramici, vstupuje se i odchází vodou prostřednictvím otvoru v  podlaze. Dostatečné soukromí je zajištěno díky zakotvení uprostřed fjordu. Z ekologických důvodů není dovoleno mýdlo.
Při stavbě byla použita konstrukce z borovicového dřeva, plechové barely, plastová fólie, norská kamínka Jötul, kameny, lampa. Sauna byla sestavena na pobřeží a poté doplavena na místo a ukotvena. Hlavním přírodním faktorem, který stál za myšlenkou projektu a umožnil jeho vznik, byl teplý Golfský proud, díky kterému v Norsku moře nikdy nezamrzá. (Na rozdíl od Finska, kde je moře pokryto ledem od prosince do dubna a kde by takováto sauna musela být na zimu přmístěna na břeh.)
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super
Matej Farkas
28.08.09 09:39
topivo?
dan šeda (offcity)
03.09.09 12:40
to pívo
Matej Farkas
03.09.09 10:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Casagrande & Rintala Architects