Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Hotel Kirkenes

Autor: Rintala Eggertsson Architects | Sami Rintala
Adresa: Storgata 8, Kirkenes, Norsko | mapa
Investor: Pikene på Broen, Via Travels
Realizace: 20.-30.8.2005 Užitná plocha: 22 m²

Město Kirkenes v severním Norsku leží na křižovatce mnoha kultur; po dlouhou dobu zde na sebe vzájemně působili Laponci, Rusové, Norové a Finové neboli Kvenové. Hranice regionu se změnily a tento region částečně izolovaly od spojení se světem. Dostatečná vzdálenost od politických center dovolila existenci solidárnosti, neformální vzájemné součinnosti různých kultur.
Byl jsem pozván k vytvoření uměleckého díla v centru Kirkenes. Když jsem o tom chvíli přemýšlel, oznámil, že chci raději vytvořit něco užitečného. Podle mého názoru námořníci, rybáři, lovci, turisté a hledači štěstí, procházející městem, potřebují místo k odpočinku na noc, které by odpovídalo jejich ekonomické situaci, jež se mění jako počasí. Navrhl jsem stavbu hotelu u moře. Vyvolalo to smíšené pocity, protože čas pro výstavbu byl jen deset dnů a rozpočet byl notně omezený. Upřesnil jsem, že by to byl skutečně velmi malý hotel. Veškerý zbytečný luxus by byl odstraněn: žádné satelitní kanály, minibar či mosazné kliky na dveřích. Základní představa by se jednoduše zakládala na teplém přístřeší a výhledu ven na Barentsovo moře. Člověk trávící noc na pokoji by stále cítil, že je v Kirkenes. Každý, kdo musel strávit mnoho nocí po hotelích, zná ten nepatrný pocit odcizení při vstupu do hotelového pokoje – mohl by se nacházet kdekoli na světě, natolik je spojení s okolní realitou přerušeno.
Hotel byl postaven za deset dnů za pomocí tří studentů architektury a dokončen by tři minuty před dokončením. Má jeden jeden jednolůžkový pokoj, jeden dvojlůžkový pokoj a halu. Hotel by konec konců měl mít halu pro schůzky a náhodná setkání. Celá budova je vyhřívaná pomocí kamen; WC a sprcha jsou zajištěny na sousedící policejní stanici. Při otevření jeden norský organizátor zájezdů nabídl, že hotel koupí, a dodnes ho už provozuje tradičním způsobem. Klíče jsou k dispozici v místní turistické informační kanceláři. Hotel byl vystavěn ze dřeva na základovém bloku z pórobetonu. Interiér byl vymalován bíle kvůli přirozenému světlu a pocitu většího prostoru, zatímco exteriér je natřen černě, aby pohlcoval sluneční světlo a začlenil se do okolního tmavého skalnatého břehu.
Jedná se o dočasné dílo a v zásadě již mělo být strženo. Podle všeho se městský úřad v Kirkenes rozhodl nechat ho nějakou chvíli stát.

Dočasná stavba byla postavena jako součást akce Barnet Art Triennial 2005, Norsko

Realizační tým: Sami Rintala, George Lovett (student architektury, University of Sheffield, UK), Borghild Hulsvik (studentka architektury, Bergen Architect School), Anne Kathrine Vabø (studentka architekty, Bergen Architect School)
Rozměry: 6m (délka) x 2,5m (šířka) x 5m (výška)
Materialy: dřevo, cihly a ocelové dráty
Sponzoři: okna-Nicopan, barva-Jotun

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.08.09
Návštěvnost: 49460 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
palec hore Matej Farkas 28.08.09 15:01
zname a skvele dilko A.J.K. 28.08.09 20:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.