Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Bouda Nordmarka

Autor: Jarmund/Vigsnæs Architects | Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs
Adresa: Nordmarka, Norsko
Realizace: 2004 Užitná plocha: 120 m²

Bouda se nachází na čerstvé mýtině uprostřed hlubokého lesa. Spíše než přímo k místu se dům vztahuje k mírným kopcům a jezeru ležícímu směrem k nízkému zimnímu slunci na jižním obzoru.
Bouda je vyzdvižena nad zemi a kromě otvorů na severojižní ose jsou stěny a střecha obloženy stejnými prvky, působí téměř jako dutý kus dřeva.
Bouda je využívána převážně v zimním období jako základna pro běžecké lyžování v okolních lesích.
Půdorys domu je uskupen kolem dvoupodlažního centrálního prostoru, který je osvětlen ze stran i shora a do jisté míry slouží v domě jako malá piazza. Spektrum vnitřních prostorů sahá od malých jeskyňovitých místností dětských pokojů až po centrální místnost s vysokým stropem.
Vedlejší místnosti obklopující střed slouží jako filtr pro denní světlo, které tudy proniká do centrálního prostoru.
Podle toho jsme stavby nazvali “tlustým domem“, poněvadž podružné místnosti domu lze vnímat jako architektonickou “izolaci“ mezi exteriérem a jádrem domu, ať už ve smyslu uspořádání půdorysu nebo filtrování světla.
Budova je navržena tak, aby dokázala uvítat mnoho návštěvníků najednou. Vztahy mezi soukromými místnostmi a společenskými prostory uvnitř domu byly pečlivě zvažovány ve vztahu k jejich velikosti a výhledům. Například jsou zde otvory, které mohou ložnici propojit s centrálním prostorem. Kolem jídelní části v přízemí jsou (po směru hodinových ručiček) uspořádány tyto místnosti: hlavní ložnice, místo k posezení, kuchyně, sklad na potraviny a lyžařské vybavení, chodba, dětské pokoje, koupelna a hlavní ložnice. V horním patře jsou další ložnice, sklad a dětská herna.
Použití materiálu a barev odráží tradiční bydlení v této oblasti: černě namořený dřevěný obvodový plášť a světlý dřevěný interiér.
Dřevěná stavba má 15 cm izolace ve stěnách, 20 cm v podlaze a 25 cm ve střeše.
Dřevěná nosná konstrukce je zvenku i uvnitř obložena dřevěnými deskami. Střecha je pokryta dřevěnými deskami položenými na běžnou střešní membránu.
Veškerý vestavěný nábytek a kuchyně byl navržen architektem z borovicové překližky. Na konstrukci a obklad bylo obecně použité borovicové a jedlové dřevo.
Na podlahách v koupelně a na chodbě je položen vápenec.
Krb je vystavěn z omítaného zdiva.
JVA
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 27.08.11
Návštěvnost: 40980 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
pohlazení klecka 03.09.09 06:52
pochvala Eva 03.09.09 07:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.