Vertigo Brno

Vertigo Brno
Autor: muon | Jiří Zhoř
Spolupráce:Klára Holanová
Adresa: Zámečnická 182/5, Brno, Česká republika
Investor:BLUE POINT s.r.o.
Realizace:2008
Užitná plocha:78 m2


Interiér se nachází v centru Brna, v ulici Zámečnická poblíž Dominikánského náměstí. V prostorách byl původně umístěn interiér butiku, který si přáli investoři zrevitalizovat, změnit a doplnit.
Nosným tématem zadání byla změna nabízeného sortimentu zboží z původních oděvů na autentické značkové kabelky a boty. Díky úzké vazbě klienta na Itálii dostalo celkové zadání určitý motiv, který se promítnul do realizačního konceptu.
Základním tématem se stalo vymezení kontrastu mezi luxusním světem nabízeného zboží a architektonickou artikulací přeneseného vizuálního tématu - starých venkovských italských vil.
I přes původní podmínky zadání došlo k celkové sanaci stávající vrstvy interiéru, kde se prostor svoji základní tektonikou a stavebně - konstrukční strukturou doslova vymezil v nabízené téma.
Veškeré povrchy stěn byly opatřeny ručně aplikovanou hrubou glatovanou omítkou, která dává prostoru potřebný vizuální akcent a přirozený kontrastní charakter.
Důležitým sjednocujícím motivem je aplikace podlažní vrstvy ve stejném pohledovém a barevnostním provedení se stěnami. Podlažní hmota volně přechází v prostorová schodišťová "patia", která svoji geometrií modelují základní úrovňovou kompozici interiéru.
Přirozeným materiálovým a prostorovým měřítkem bylo instalování solitérních interiérových objektů z masivních pozednicových trámů až v délce 6,4 m.
Solitér "prodejního pultu" je volně vynášen na svém těžišti a tvoří ve své hmotě balancující konzolu, která metaforicky navozuje pocit názvu obchodu  Vertigo.
Pro osvětlení byly pohledově recyklovány původní spotové "downlighty" a doplněny lineárním spektrem zářivkových zdrojů.
Celková atmosféra prostoru měla být doplněna krbovým ohněm, který měl zvláště v zimním období přibližovat atmosféru vneseného konceptu.
Realizace interiéru Vertigo určila několik témat, z nichž za nejpodstatnější považuji téma možného a proveditelného v krátkosti daného času, téma principově hotového a řemeslně možného nad celkovou ambicí nastaveného procesu realizace.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Depresivne
rk
07.09.09 06:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od muon