Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Pavilon Q – MZLU v Brně

Autor: ATELIER CHLUP | Martin Doležal, Jan Chlup, Petr Goleš, Lukáš Urban
Adresa: Zemědělská 1, Brno, Česká republika | mapa
Náklady: 502 612 000 CZK Projekt: 06-12/2001
Realizace: 06/2002 - 05/2004 Obestavěný prostor: 100587 m³

"V takové škole bych chtěl znovu studovat" prohlásil po dokončení prvních skic a studií jeden z našich mladých spolupracovníků. Toto motto nás ovlivňovalo během celého procesu projektování i realizace, kdy bylo naší snahou, aby objekt logicky a komunikačně bezproblémově navázal na stávající zástavbu areálu, aby objemové, prostorové a dispoziční řešení maximálně využilo atraktivní svažitý pozemek s výjimečnými výhledy, aby architektura objektu vyjadřovala funkci moderní evropské univerzity a současně respektovala okolní zástavbu, aby vnitřní prostory svým dispozičním uspořádáním a architektonickým řešením podporovaly a umožňovaly odbornou a společenskou činnost fakult, kosmopolitu, vážnost i bezstarostnost a volnost studia, soukromí a klid při odborných výzkumech a nadstandardní podmínky při výuce.
(úryvek z publikace vydané při příležitosti slavnostního otevření pavilonu Q)

Objekt pro agronomickou a provozně ekonomickou fakultu je situován ve stávajícím univerzitním areálu na pohledově exponovaném místě nad centrem Brna a v těsném sousedství vily Tugendhat. Urbanistické řešení pavilonu je ovlivněno původní blokovou zástavbou areálu, ale současně odstupem od stávajících budov a hmotovou a výškovou kompozicí jednotlivých křídel objektů jsou umožněny dálkové průhledy na město a výjimečné výhledy z vnitřních prostor budovy. Návaznost na drobnější měřítko rodinné zástavby v ulici Erbenova je řešeno snížením objemu orientovaného do této ulice a odlehčením budovy odsunutím přízemí. Přehledný funkční princip a jednoduché tvarosloví hmot i fasád se snaží akceptovat klidnou a srozumitelnou stávající zástavbu Černých Polí. Vzruch a napětí vnáší do kompozice transparentní, celoprosklenými stěnami opláštěná vnitřní "kostka" učeben s knihovnami a plechem opláštěný tubus velkých poslucháren.

Stavebně jde o železobetonový monolitický skelet s cihelnými vyzdívkami v kombinaci s ocelovou konstrukcí poslucháren a učeben opatřených sendvičovým montovaným obvodovým pláštěm. Omítky zděného pláště jsou doplněny sklocementovými zavěšenými velkorozměrovými panely. Hliníkové výplně okenních otvorů jsou vybaveny motoricky ovládanými stínícími prvky s nerezovými sítěmi, sklotextilními markýzami a hliníkovými žaluziemi. Terasy, atria a část fasád doplňují vegetační úpravy a popínavá zeleň.
Maximálně úsporný a ekologicky šetrný systém chlazení a vytápění umožňuje zpětné získávání tepla a jeho distribuci po budově. Systém v návrhu komunikuje s motoricky ovládaným stíněním osluněných fasád a pokrokově řešenou soustavou automatické regulace a vzduchotechniky.
Veškerá pracoviště jsou vybavena strukturovanou kabeláží 6. kategorie a moderním počítačovým vybavením, elektrickou požární a zabezpečovací signalizací, v objektu jsou instalovány systémy kontroly vstupu a průmyslové televize ovládané centrálním elektronickým řídícím systémem budovy.
Učebny a laboratoře jsou vybaveny audiovizuální technikou umožňující výuku na základě nejnovějších poznatků včetně možnosti sdílení informací v síti internet v reálném čase.

Budova získala ocenění "Stavba roku 2005"



Objemové, plošné a ekonomické ukazatele

Obestavěný prostor  100 587 m³
Venkovní plochy  5 948 m²
Plocha užitková  24 435 m²
Plocha užitková čistá  19 482 m²
Celkové náklady stavby (v tis. Kč)  502 612
Prvotní vybavení stavby (v tis. Kč)  115 000

Kapacity objektu
Studenti  2 226 osob
Zaměstnanci  311 osob
Parkovací stání ve 2. PP  148 míst

Velká posluchárna  365 míst
Malé posluchárny  2x174 míst
Seminárky - učebny (24-80 míst)  43 ks
Specializované laboratoře  21 ks
Pracovny  227 ks
Zasedací a jednací místnosti ústavů  15 ks
Plocha pro zemědělskou výukovou techniku  750 m²
Archívy (celková délka úložných polic)  4365 km 
Ediční středisko  623 m²
Fakultní knihovna  253 m²



















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 11.09.09
Návštěvnost: 45009 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
katastrofa rejnok 16.10.09 20:03
místo před výtahy Ondra 08.10.11 15:28
Znehodnocení bydlení v Černých Polí Rezidenti Černých Polí 09.05.12 05:19
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.