Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
MAB Zeil

Autor: Doriana Fuksas, Massimiliano Fuksas
Adresa: Zeil 106, Frankfurt nad Mohanem, Německo | mapa
Web: www.myzeil.de
Investor: Palais Quartier GmbH & Co KG
Projekt: 2000-02 Realizace: 16.7.2004 - 26.2.2009
Užitná plocha: 78000 m²

Architektonicky nejzajímavější částí nákupního a zábavního centra ve středu Frankfurtu je bezpochyby jeho amorfní střecha připomínající svým tvarem krajinu plnou kaňonů. Tato střecha zakrývá celý komplex. Trojúhelníková struktura střechy proniká do vnitřku budovy, prosvětluje otvory mezi patry, až v přízemí působí jako světelný trychtýř. V prostorách uzavřených do tekutých tvarů se nabízí zajímavé výhledy ven i vnitřní vazby mezi jednotlivými úrovněmi. Denní světlo proniká do nejnižších podlaží a vytváří příjemné prostředí. Kompletně prosklené hlavní průčelí domu organicky pokračuje do ocelo-skleněné střechy a umožňuje chodcům výhled do nebe skrz vnitřní deformovanou troubu. Uliční úroveň je spojena s malým náměstím ve čtvrtém patře 45 metrů dlouhým rychlo-eskalátorem. Na horním náměstí se nachází restaurace a je odtud přístup do fitness, wellness a dětského světa ležícího nad ním. Hlavní ideou při navrhování nákupního střediska bylo vytvořit vertikální město s fyzickým, ale i vizuálním propojením uvnitř stavby, městskou nákupní třídu s novým prvkem – vertikalitou.
Jak naplnit obrovský stavební program na poměrně malém pozemku na Zeil v centru Frankfurtu? Samotná náplň byla už tak dost různorodá. Kromě velkého nákupního centra si klient přál také velké množství kancelářských ploch, čtyřhvězdičkový hotel s konferenčním centrem, fitness centrum a multikino. Kromě rozdílného charakteru všech těchto částí stavebního programu se od sebe liší také způsobem zásobování a otevírací dobou...

Dvě úrovně
Pro podobně komplexní program, který vytváří svůj vlastní svět, nemůže stačit pouze jedna základní úroveň! Do návrhu jsme proto ve čtvrtém patře vložili druhou plochu s veřejným prostorem. Nákupní zóna je v umístěna mezi tyto dvě úrovně. Ve čtvrtém podlaží lze nalézt odpočinkové funkce jako kino, sport a restaurace.

Odbočení ze Zeilu a vyjetí nahoru
Aby se podařilo nalákat lidi dovnitř projektu, je vnější plášť tvořen plynulým tvarem propojujícím Zeil s TT (nákupním centrem) a pokračuje pak do FRS (zábavní část). Lidé tu však nezůstávají v přízemí. Po vstoupení hlouběji do budovy se před nimi otevře syoustava otvorů přinášející dolů denní světlo a vyvážející návštěvníky nahoru do čtvrtého patra. Čtvrté patro je důležitým referenčním bodem také z programového hlediska. Umístěním atraktivní volnočasových aktivit se ze čtvrtého patra stala jedno z nejdůležitějších míst celého projektu.

Noc a den
Časový rozdíl mezi jednotlivými částmi programu je rovněž vyřešen ve čtvrtém podlaží. Přímo od fasády z ulice Zeil vede eskalátor až na střechu, která je otevřena '24 hodin' denně, zatímco nákupní centrum se na noc uzavírá.

Formální / neformální
Obě strany projektu, jeden na Zeilu a druhý na TT, jsou rozdílné povahy. Ulice Zeil je určena pro volný čas, zábavu a uvolnění. Druhá strana má vážnější tvář. Je to toho důvodu, že jsou zde umístěny vstupy do hotelu a kanceláří. Hotelová lobby je v elegantní zrekonstruované budově TT hned vedle umělecké galerie a daleko luxusnějších obchodů, než těch na opačném konci nákupního centra. Vstupní lobby je s hotelovými pokoji spojena výtahy. Mezi nimi je ve 3. a 4. poschodí konferenční centrum a sportovní zařízení.
Kanceláře mají reprezentativní vstup z ulice Neue Eisenheimerstrasse. Ve 27.5 metru vysoké vstupné hale vyvezou zaměstnance eskalátory až do čtvrtého patra. Také pro kanceláře je čtvrté patro stěžejním místem. Zde se rozdělují cesty zaměstnanců do kancelářských věží. Recepce kanceláří je na velice dobrém místě ve spojení s veřejnými funkcemi na střeše, lidmi pracujícími zde a veřejností.

Povinnost a vlastní volba
Pro toto místo jsme přišli se dvěma návrhy, které jsme pojmenovali povinnost a vlastní volba (Pflicht und Kür). Koncept je stejný pro oba návrhy. Lilimty týkající se maximální výšky zastavitelnosti u návrhu Pflicht jsou daleko více omezené. Byli jsme proto více nuceni umístit nad základnou obchodního domu více menších kancelářských věží. Kancelářské věže Kür tak získaly štíhlou a elegantní podobu. V podobném duchu proběhla také rekonstrukce TT, kde se nachází reprezentativní vstup do hotelu a kulturních zařízení.

FRS
Projekt formálně pokračuje FRS částí. Z programové stránky je však ve zcela oddělené části, kde jsou kancelářské prostory uspořádány kolem dvou atrií. V přízemí jsou obchody, které zajišťují přívětivou uliční atmosféru. Prosklená střecha, která přerůstá také přes tuto část, umožňuje na některých místech vzniknutí atraktivních venkovních prostorů, zatímco jinde se může proměnit v síť z plných kovových panelů zakrývajících na střeše technickou instalaci.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.08.09
Návštěvnost: 70222 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
návštěva doporučena ... Jiří Kuča 17.08.09 09:05
navsteva? mIkI_n 21.08.09 09:21
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.