Byt v Chopinově ulici

rekonstrukce a interiér

Byt v Chopinově ulici
Byt je situován ve druhém patře krásného secesního domu s výhledem do Riegrových sadů. Původní dispozice nevyhovovala potřebám investora a jeho rodiny. Hlavní zadání bylo, jak udělat z ne příliš šťastně dispozičně řešeného bytu byt mnohem větší a to tak, aby pokryl potřeby velké rodiny. S investory jsme hodně řešili jejich představy o bydlení a o tom, co chtějí, aby byt a jeho jednotlivá místa uměla, jak by měla vypadat, co v nich chtějí dělat a protože se projekt vyvíjel poměrně dlouho, i představy měly čas uzrát. Klíčem k úpravám bylo nalezení novéhu způsobu užívání jednotlivých dosud nepříliš šťastně využitých místností. To se nám podařilo dvěma způsoby - změnili jsme náplň (způsob využití) jednotlivých místností a vložili jsme do celého bytu různě zalamované průběžné desky tvořící jednotný koncept celého bytu. Desky doplňují v každé místnosti to co jí chybělo - v dětském pokoji tvoří patro na spaní a hraní, přístup na něj, odpočívací divan, skladovací prostory, rámují skříně. V ložnici rodičů vytváří nové, intenzivně využívané a investory často chválené patro pracovny, pod kterou je nový obrovský prostor šatny, v hale slouží jako knihovna, police na TV a s tím spojenou elektroniku, kryje světla a pojezdy dveří, v kuchyni tvoří část kuchyňské linky, v obývacím pokoji odkládací police, servírovací stolek...

Dispozice
Do dosud veliké prázdné a nevyužitelné předsíně jsme umístili jakýsi druhý obývací pokoj s TV a knihovnou. Nebylo jednoduché z předsíně vytvořit příjemný prostor na odpočinek a sledování TV a při tom zachovat vstupy do všech místností (dětský pokoj, obývací pokoj, kuchyně s jídelním koutem, wc, koupelna, komora a zádveří) a to tak, aby hala nebyla jen průsečík chodeb nebo "předveřovaná" rateina. Do slušně velké kuchyně se vešel jídelní stůl na běžná jídla. Velký obývací pokoj tak kombinací sledováním TV v hale a jídleního koutu v kuchyni dostal nejen klid a prostor, ale navíc i velký stůl, který tak nemusí sloužit jen k rychlému jídlu (to se odehrává z praktických důvodů co nejblíže u kuchyně). Do ložnice rodičů přibyla plnohodnotná pracovna jako vložené patro (v rámci desek přirozeně), která pod sebou skrývá velkou šatnu.

Přestože většina nábytku je řešena vloženými pestře tvarovanými deskami nebo bezprostředně v jejich souvislosti, investoři nás potěšili, že i naprostou většinu ostatního nábytku si nechali navrhnout - namátkou postel, dámský toaletní stolek, dětské police, skříňky a skříně, audio stolek, konferenční stolek. S celkovou rekonstrukcí jsme samozřejmě řešili i "stavební" interiér - koupelnu, WC, rozvody a jejich zakrytí a podobně. Samozřejmě jsme zachovali všechny autentické prvků jako podlahy, okna, dveře včetně kování, zábradlí, dřevěná obložení apod., které byly pečlivě restaurovány a doplněny a dodávají tak bytu bezvadnou atmosféru a historii.

Stejně důležitou součástí interiéru jako je nábytek je i nové osvětlení, které umí vytvořit mnoho velice odlišných atmosfér nejen intenzitou, přímým osvětlením nebo odrazem, ale i barevností.

Řešení interiéru i dispozice je nejspíše poněkud neortodoxní a nevyhovovalo by všem, ale důležitější než lpění na zaběhlých dogmatech pro nás je, že klientům byt dokonale vyhovuje a velice si bydlení v něm užívají a těší nás, že to neopomenou při každé příležitosti zmínit.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
byt
Martina
21.08.09 11:43
byt hrou
lulin
23.08.09 10:45
Záclony
Radek
09.09.09 09:03
???
novotný
28.11.09 05:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier..