Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila ve Strašnicích

Autor: Chmelař architekti | David Chmelař
Autor původní stavby: Ing.arch. Jiří Siegel
Adresa: Strašnice, Praha, Česká republika
Realizace: 1968-71; 2007-08

Vila se nachází na jižním svahu obytné čtvrti v Praze 10. Vyprojektována, včetně interiéru, byla v roce 1968 architektem Jiřím Siegelem. Dokončena byla v roce 1971.
Autor dům pojal jako italskou vilu s výhledem přes bazén do údolí. Dům byl pojat jako dvougenerační. Majitelé mají ložnice v opačné části domu než je ložnice jejich hostů (rodičů). Technologicky byl dům na nejvyšší možné úrovni doby. V domě byla například posuvná ocelová okna 2,7 x 2,5m, vytápěn byl podlahovými předokenními konvektory, veškeré instalace vedly v kolektorech pod podlahou domu… Díky kvalitě použitých materiálů, a velmi precizní správě otce současné majitelky, dům vydržel fungovat 32 let bez větších změn. Teprve současní majitelé byli nuceni vyvolat větší rekonstrukci.
Naše zásahy do domu se snažily nenarušit celkové vyznění, ale pouze nahradit dožité technologické součásti domu za soudobé. Dispozičně ani hmotově se dům vůbec nezměnil. Došlo pouze k výstavbě altánu pro zahradní nářadí, vybudování dle původního návrhu zástěny pro popelnice a k drobné úpravě dispozice kuchyně, která byla původně rozdělená na dvě části na reprezentativní - bar, a místnost pro přípravu jídel. V místě posezení v obytné hale bylo zřízeno nové střešní okno. Vyměněny byly veškeré již dožité instalace (voda, topení, elektroinstalace), zařízení koupelen včetně obkladů, dlažeb, nové jsou výplně oken, zateplení střešního pláště, i střešní krytina. Výměnou černých ocelových rámů oken za dřevěné, a barevným sjednocením fasád samotného domu, dvojgaráže, a mohutné podezdívky plotu odstíny béžové, byl posílen duch vily i její propojení s již vzrostlou okolní zelení.
Nová barevnost domu vzešla ze zachovaného dřevěného stropu hlavní obytné místnosti domu, a bosovaného kamenného obkladu stěn uvnitř i zvenku domu. Těmto odstínům byly podřízeny i barvy nově čalouněného nábytku. Veškeré nové nábytkové části jsou soudobého charakteru a nechávají tak lépe vyznít historické prvky interiéru i kusy nábytku pocházející z rodinných majetků majitelů. Dialogem mezi nimi vzniká neopakovatelný, osobitý charakter interiéru.
Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 11.08.09
Návštěvnost: 79517 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
původní stav? Marta Balážiková 13.08.09 14:13
krok zpět Marta Balážiková 21.08.09 10:57
krok zpět ? Martina 21.08.09 12:20
vila po Gottovi pierre pierre 07.03.11 13:04
...Tak tedy,... šakal 08.03.11 10:42
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.