Prozatímní kaple pro diakonii v St-Loup

Prozatímní kaple pro diakonii v St-Loup
Adresa: Hôpital de St-Loup, Pompales, Švýcarsko
Investor:Institution des Diaconnesses de St-Loup
Realizace:07.2008


V létě 2007 získala kancelář Localarchitecture společně s architektem Danilo Mondada zakázku na renovaci sídla pro abatyše diakonické komunity v St-Loup. Projekt zahrnoval kompletní renovaci historické budovy včetně hlavní kaple pro celou komunitu.
Od začátku bylo zřejmé, že se dům pro abatyše bude muset uzavřít po celou dobu stavebních prací, které měly začít v létě 2008 a trvat 18 měsíců. Místo aby se architekti spokojili se standardním řešením jako je pronájem stanu nebo boxu, navrhli po dobu stavebních prací prozatímní kapli, která dokonale vyhovuje potřebám pro konání náboženských obřadů.
Ateliér Localarchitecture, který se obzvlášť zajímá o dřevěné konstrukce a nová konstrukční řešení, se proslavil několika stavbami zkoumajícími tradiční i soudobé techniky navrhování dřevěných konstrukcí. V tomto případě architekti požádali o spolupráci Hani Buri a Yves Weinand z laboratoře IBOIS na EPFL (Spolková polytechnická škola v Lausanně), jejichž přecházející výzkum skládaných konstrukcí se jevil velice zajímavý a k tomuto druhu projektu také příhodný. Společný tým vytvořil konstrukci využívající dřevěné panely, které umožňují překlenout velké velké plochy za pomocí relativně tenkých profilů. Výsledný tvar vznikl použitím počítačového programu, který spočítal nosnou konstrukci, určil rozměry a přenesl tyto informace do frézy, která vyřezala z šesticentimetrových desek požadované panely.
Kaple byla postavena (bez základů) přímo na terén. Velmi důvtipným způsobem se jí daří vmísit do okolní krajiny. Stavba je orientována podél východozápadní osy probíhajícího údolí. Kaple zůstává na obou koncích zůstává otevřená a proniká tudy dovnitř denní světlo. Návrh se snaží nově interpretovat tradiční členění protestantských kostelů s jejich proměnou šířky a výšky mezi hlavní a příčnou lodí. Horizontální a vertikální rozměry nově vzniklého prostoru se mění v ohybech podobných origami, což navíc dodává vnitřku i vnějšku stavby rytmus. Skládaný objem vytváří u vstupu široký horizontální prostor, který se směrem k oltáři zužuje a roste do výšky. Každý ze záhybů kaple odráží světlo trochu jinak, čímž zdůrazňuje růst a prodlužování hmoty. Vnitřní prostor je přerušován konstrukcí a vytváří atmosféru přispívající k rozjímání.
Vstupní průčelí a zadní štít tvoří průhledná výplň z plastových panelů potažených látkou, kudy proniká přirozené světlo dovnitř kaple. Nosný rám ze sloupků a diagonálních příček se podobá struktuře vitrážových oken v katedrále.
Dřevěná kaple v St-Loup je první konstrukcí ve skutečném měřítku, jejíž návrh a statické výpočty jsou založeny na počítačové metodě vytvářející zcela nové geometrické formy. Zároveň je však také jasným příkladem prostorového přehodnocení tradičního náboženského místa v souladu se jeho okolním prostředím.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Parádní kousek
Thomas
06.08.09 01:10
Naaadhera
tik-tak
06.08.09 10:03
ošklivý kousek
Petr
06.08.09 10:21
dobrý
petr.cagaš
06.08.09 05:54
zobrazit všechny komentáře