Administrativní budova Euregio

Administrativní budova Euregio
Adresa: Viaduktstrasse 40- 44, Basilej, Švýcarsko
Investor:Credit Suisse, Curych
Projekt:1990-93
Realizace:1995-98
Užitná plocha:26000 m2


Projekt měl původně sloužit jako ředitelství banky, ale postupně byl upraven na kancelářskou budovu s komerčním prostorem. Tato stavba vznikla na mimořádně složitém místě se zónováním a mnoha dalšími omezeními. Budova leží na křižovatce ulic Viaduktstrasse a Innere Margarethenstrasse nedaleko hlavní železniční stanice. Válcovité nároží stavby reaguje svým tvarem na kopuli nedaleké tržnice. Spodní dvě patra jsou založena na kontrastu mezi místním kontextem a stavebním, který byl původně vymezen pro bankovní halu s výškou přes dvě podlaží; něco z tohoto prostoru se dochovalo. Hlavní vstup je mezi touto kruhovou částí a pravoúhlým souborem tvořený kancelářemi obíhajících ze tří stran centrální nádvoří.
Zbytek průčelí do Viaduktstrasse má vlastní vstup do komerčních prostorů v přízemí a spodních patrech. Poněvadž západní část pozemku se snižuje, bylo uspořádání podzemního parkoviště a podpůrných provozů jedním z nejsložitějších bodů celého projektu.
Budova stojí na rozhraní mezi městským centrem a okrajovou čtvrtí. Tyto dvě rozdílná měřítka se také odrážejí na rozdílnosti fasád. Jižní fasádu podél Viaduktstrasse tvoří navrstvená zavěšená fasáda s vybíhajícími deskami z mléčného skla, které chrání kanceláře před přímými slunečními paprsky. Severní fasáda, kde jsou průběžné okenní pásy osazeny do kovových stěnových panelů, odpovídá více svým vzhledem charakteru okolních budov.
Richard Meier & Partners Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Richard Meier