Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Umělecké centrum a knihovna
The Source Arts Centre Tipperary

Autor: McCullough Mulvin Architects
Adresa: Cathedral Street, Thurles, Irsko | mapa
Web: www.thesourceartscentre.ie
Investor: Thurles Regional Arts Centre + County Tipperary Joint Libraries Committee
Realizace: 09.2006 Užitná plocha: 4560 m²

Historické město Thurles se nachází na severu hrabství Tipperary. A i když je to z Dublinu opravdu "long way", jistě tato cesta stojí za to. Thurles je více než o polovinu menší než například Benešov (má jen 7000 obyvatel). Nalezneme v něm však překvapivé množství městské vybavenosti. Je zde jedno ze sídel arcibiskupství, poněkud komicky působí i druhý největší stadion na hurling v Irsku s kapacitou 55.000 diváků. Našinci to evokuje slavné Drnovice či Blšany. Co ale bude zajímat architekta je Thurles Arts Centre od McCullough Mulvin Architects.

Stavbu urbanisté a architekti umístili do velmi zajímavé části města, kde začíná původní středověká zástavba a řeka Suir zde vytváří relativně velký meandr. Na první pohled centrum působí jako názorný obrázek z učebnice zeměpisu - obrázek popisující složení přírodních vrstev dle nadmořské výšky. Z vodní hladiny vystupuje útes v podobě kamenné stěny. Nad ní už začíná první život - les dřevěných lamel skrývající parkoviště. Další vrstvu symbolizuje velmi prostorná terasa. Největším objemem jsou pak skleněné "hory" samotné budovy pokryté "sněhem" - jednolitou střechou ze zinkového plechu.

Budova ve staré zástavbě vyvolává poměrně brutální dojem, zejména z protilehlé strany fasádou bez oken, která v plánu obsahuje archiv a scénu. Architektura centra však není nelogická, nevznikla prvoplánově jako univerzální stavba. Základní myšlenku bychom mohli definovat jako "nahlédnutí do nitra hory". Velkým přínosem je, že se ji architektovi podařilo udržet i v interiéru. Centrum obsahuje vše, co moderní doba vyžaduje - knihovnu, archiv, divadlo, studijní prostory, přednáškové místnosti a další podružné prostory. Půdorys je podobně jako střecha členěn diagonálami a tvoří lichoběžníkové objemy, do kterých různě vstupují světlíky, nebo minimalistický nábytek. Pohledovým betonem jako hlavním materiálem vnitřních prostor autor zároveň posílil dojem jakési otevřené jeskyně - s "krápníky" světel, průhledy do vyšších pater, kruhovými otvory v masivních stěnách.

Interiérem prostupuje několik barev - oranžová pro komunikace, červená pro informace a bílá a černá pro prostory odpočinkové a restaurační. Podobný systém často nalezneme i u jiných velkých budov, kde převládá beton (například nová státní technická knihovna v Dejvicích). Použití barev vede k odlehčení masivní konstrukce a zvýraznění dotyčných prvků a místností v interiéru. Zde navíc dochází k zajímavým efektům při pohledu z exteriéru - přes skleněnou fasádu jsou vidět vertikální i horizontální komunikace, v noci se pak důmyslně rozsvěcují prostory s odlišným využitím.













Zdroj: Architect's report
Vložil: Jan Vaněček, 23.07.10
Návštěvnost: 53634 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
knihovna Michal Vávra 30.07.09 08:59
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.