Pomník obětem bombového útoku na vlakovém nádraží Atocha

Pomník obětem bombového útoku na vlakovém nádraží Atocha
Autor: Estudio FAM
Adresa: Avenida Ciudad de Barcelona, Madrid, Španělsko
Investor:město Madrid, RENFE
Soutěž:2004
Realizace:11.3.2007
Užitná plocha:498 m2
Plocha pozemku:1088 m2
Náklady:6 000 000 Euro


Přesně tři roky po tragické události byl v neděli 11. března 2007 za přítomnosti španělského královského páru na hlavním madridském nádraží Atocha odhalen památník obětem teroristického útoku z 11. března 2004. V soutěži na podobu pomníku zvítězila na konci roku 2004 mladá kancelář FAM Arquitectura y Urbanismo. Stavbu tvoří skleněný válec (křišťálové sklo, Metakryl a silikon) nepravidelného půdorysu o výšce přibližně 12 metrů stojící uprostřed rušné křižovatky v bezprostřední blízkosti železničního nádraží Atocha. Na vnitřní membránu z ETFE fólie jsou natištěny stovky vzkazů, které zanechali truchlící pozůstalí a příbuzní obětí. Sluneční paprsky pronikají skleněnou věží a promítají tyto texty do tmavomodrého sálu ukrytého pod ní.

Pomník obětem teroristického útoku byl odhalen 11. března 2007 u příležitosti třetího výročí přímo naproti kruhové nádražní budovy (vstupní pavilon do stanice Atocha-Renfe z roku 1992 pochází od Rafaela Moneo – poz.překl.). Oválná skleněná hmota váží 140 tun, je vysoký 11 metrů a v průměru měří 8 - 10,5 metrů. K realizaci byl použitý “zcela nový“ způsob konstrukce.
Celý pomník se skládá ze dvou částí, skleněný válec a podzemní místnost. Obě části jsou společně propojeny kruhovým otvorem. Návrh má vytvářet dojem že pomník se z hloubky železniční stanice “místa smutku“ upíná ke “svitu naděje“ směrem vzhůru. Uvnitř skleněného válce jsou průsvitné fólie vyřezány spontánní pocitu smutku obyvatel města. Každý den se při východu a západu slunce skleněná konstrukce díky dopadajícímu světlu rozzáří.
Světelný pomník je vybudován z 15000 zakřivených skleněných bloků vzájemně slepených tekutou akrylátovou hmotou, která byla vytvrzena ultrafialovými lampami. Uvnitř věže je umístěna ETFE membrána potištěná stovkami zpráv zanechaných truchlícími na stanici v následné dnu po bombovém útoku. Na vnitřní stranu věže jsou vepsány tisíce soustrastných zpráv sepsaných po útoku. Sluneční svit prochází sloupem ze skleněných tvárnic a zaostřuje do prázdna, modrého sálu pod rušnou silnicí, který je veřejně přístupný ze stanice Atocha. Návštěvníci mohou zespodu hledět k nebi a číst si stovky soustrastných zpráv obalujících vnitřek válce. Po setmění hmota vyzařuje z otvoru ve své základně jemně světlo; během dne, kdy sluneční paprsky procházejí skleněnou věží a odrážejí se do temně modrých ploch podzemního sálu vytváří až éterické světlo.
Návštěvníci proudí po celý den přes dvojici skleněných bezpečnostních dveří do sálu, který může najednou pojmout až 200 lidí, a upřeně hledí směrem vzhůru do oslňujících paprsků. S výjimkou jedné lavice se v jinak temné místnosti s modrými stěnami, stropem i podlahou nenachází žádný další nábytek. V dlouhé černé ocelové lavici jsou kruhové výdutě označující místa , kam se lze posadit a uvažovat o životě a smrti. U vstupu jsou mezi prvními a druhými dveřmi na matné skleněné desce vyryta jména všech obětí.

Technická zpráva
Konstrukce pomníku obětem teroristického útoku v Madridu je celosvětovou novinkou. Poprvé zde byly použity masivní skleněné bloky pospojované pouze průsvitným lepidlem bez žádných dalších mechanických prvků.
Vnější plášť 11 merů vysokého pomníku tvoří přibližně 15100 plných skleněných bloků, které jsou spojeny pouze za pomocí průhledného lepidla. Horní část skleněné konstrukce tvoří 5 skleněných trámů o délce 8,50 m, které podpírají 12 skleněných krycích desek. Vnitřní vrstvu tvoří ETFE fólie, která drží přetlakem svůj tvar.
Plné tvárnice z boritého skla musely být vyrobeny v kulatých tvarech na jedné straně vypuklé a na druhé vyduté. Tento tvar umožnil propojit tvárnice v jednotlivých vrstvách do kruhového tvaru a celkově tak vytvořit válcový tvar pomníku. Tvárnice samotná váží 8,4 kg, měří 200 x 300 mm a je 70 mm vysoká.
Při výrobě padla volba na borité sklo z důvodu malé výsledné rozměrové odchylce a vysoké teplotní stabilitě. Podle požadavků měl materiál také odolávat silnému větru a extrémnímu změnám klimatu v Madridu. Stejné požadavky byly kladeny také na konstrukci ploché střechy, kam byly plavenou metodou vyrobeny 10 a 12 milimetrů silné skleněné desky s neobyčejně vysokou světelnou prostupností. Pro zlepšení mechanických vlastností bylo sklo tepelně vytvrzeno.
0 komentářů
přidat komentář