Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Bělkovicích
Dům s možností růstu

Autor: Osamu Okamura
Interiér: Eva Eichlerová, Milena Galátová
Adresa: Bělkovice-Lašťany 658, Bělkovice-Lašťany, Česká republika | mapa
Investor: manželé Sadílkovi
Náklady: 4 900 000 CZK Projekt: 2004-05
Realizace: 2005-08 Zastavěná plocha: 140 m²
Obestavěný prostor: 594 m³

Stavební spolupráce: Martin Sadílek, Petr Kolář

Zadavatelem je mladý pár zakládající rodinu, deklarující silný vztah k přírodě, ke zdravému a aktivnímu způsobu života.
 
Pozemek v nové obytné zástavbě na kraji rozvojového území menší obce, na přechodu zemědělské roviny a lesnaté vrchoviny, byl již dopředu výrazně předurčen místně nastavenými regulačními limity (včetně vymezení povoleného rozmezí sklonu sedlové střechy).

Dům byl navržen v těsné spolupráci s klientem jako minimální, avšak s možností dalšího růstu. Logika jednoduché dispozice vychází z trojdělení tradičního venkovského domu: na střední komunikační část se schodištěm, část obytnou s obývacím pokojem, s pokoji dětí a v patře s ložnicí rodičů a konečně část užitnou s garáží-dílnou, kotelnou a v patře s pracovnou. (Osamu Okamura: Japonský vesnický dům (a česká chalupa?). Architekt XLIII, 1997, č. 16-17, s. 62-63). Centrální vstupní segment tvoří výrazný prostorový předěl s odlišnou světelnou atmosférou a vertikálním směřováním.

Hlavní zděná hmota objektu zahrnuje nezbytné provozní minimum-jádro domu, dřevěný montovaný šuplík vysunutý do prostoru zahrady rozšiřuje jak obytný komfort hlavního pobytového a komunikačního prostoru, tak otevírá prostor pro růst počtu členů rodiny. Vysunutí z linie ulicové zástavby navíc nabízí daleký průhled nahoru údolím, zvláště z terasy, zamýšlené i jako alternativní místo pro spaní pod širým nebem. Pro docílení plynulejšího přechodu mezi domem, zahradou a okolní krajinou je ve všech místnostech zvoleno prosklení na celou výšku stěn.

Vnitřní funkční trojdělení domu je propsáno konstrukčně i materiálovým odlišením do fasády. V severním uličním průčelí je minimum otvorů a okraj střechy je stažen až nad přízemí, jižní zahradní průčelí je naopak otevřené, výrazněji prosklené, s okny opatřenými stínícími žaluziemi a s mírným sklonem střechy eliminujícím jinak obtížně využitelné podkrovní prostory.

Řešení interiéru plně souzní s domem jak hmotově tak materiálově. Atypické prvky jsou vestavěny do připravených nik. Podlahy, povrchy stěn, vestavěné prvky, dveře, schodiště, koupelny jsou navrženy v měkkých přírodních odstínech v kombinaci s jasanovou dýhou. Na tomto pozadí dominuje kamenem obložený krb a jídelní a kuchyňský stůl z tmavého dubového masivu, symbolický střed domu.

Ozelenění střechy napomáhá udržování stabilního klimatu v domě a jeho přirozenějšímu zapojení do okolní krajiny. Volba přírodních povrchových materiálů a jejich úprav, jak v exteriéru tak v interiéru, je vedena snahou po dosažení samozřejmosti, všednosti a přirozenosti zvoleného architektonického řešení v daném prostředí. Ručně modelovaná jádrová omítka oživující a rozehrávající dům za slunečných dnů, či vysoká tráva na střeše, protknutá vlčími máky a vlnící se ve větru, odkazují jak k site-specific přístupům v současném umění (Denisa Václavová, Tomáš Žižka a kol.: Site specific. Praha 2008) tak k zelené architektuře jako ke slohu počátku 21. století (Petr Kratochvíl, Jan Tywoniak, Václav Cílek: Zelená architektura.cz / Green Architecture.cz (katalog k výstavě). Praha 2008).

Energeticky úsporné vytápění teplovzdušným krbem je doplněno o solární ohřev vody pomocí panelu umístěného na střeše. Dům je částečně podsklepen a vybaven prostory pro celoroční uskladnění vlastnoručně vypěstovaného ovoce a zeleniny.

Pozice na vstupu do území, na křižovatce cest, dává objektu významnou polohu v přirozeném těžišti této části obce. Odmítnutím masivního vizuálně oddělujícího plotu kolem celého pozemku (za který se "zabarikádovali" někteří sousedé) byl vytvořen předprostor umožňující sociální kontakt a komunikaci (analogie zápraží). Hranice pozemku je pouze formálně vymezena nízkým zatravněným zemním valem, přes který je možné snadno přehlédnout. Zadní užitná a pobytová část zahrady, kde se předpokládá volný pohyb malých dětí a psa, bude ohraničena lehkým plotem z běžného drátěného pletiva, který rovněž nevytváří tvrdé pohledové bariéry.
















Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 15.07.09
Návštěvnost: 96782 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
trava macin 16.07.09 10:43
dštské pokoje z obýváku? bedrich japný 16.07.09 11:22
půdorys presso 16.07.09 11:35
konečně Jirka 16.07.09 14:06
dotaz sandokan 16.07.09 14:22
pěkné Vích 16.07.09 15:27
Japonce A.J.K. 16.07.09 20:18
některé odpovědi uživatele martin sadílek 17.07.09 11:58
pro A.J.K. sauer 17.07.09 18:35
re: některé odpovědi uživatele roman strnad 17.07.09 20:16
pravda, Vích 18.07.09 09:03
materiál dlažby a obkladů v koupelně I.NP Tomáš Podlaha 19.07.09 18:07
pěkné hy kal 20.07.09 08:02
fotografování architektury a fotografování života osamu okamura 20.07.09 13:48
som veľmi rada anna_cukor 09.08.09 11:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.