2-4-6-8 House

2-4-6-8 House
Adresa: 932 Amoroso Pl., Venice, USA
Investor:Josh Sale
Projekt:1978
Realizace:1978


Klient, který si dům zároveň sám postavil, po nás chtěl navrhnout soukromé místo k rozjímání, které by mohlo zároveň sloužit širokému spektru různých aktivit. Malé studio vzniklo na střeše plážové chaty z 20. let minulého století.
Poněvadž jsme si při navrhování domu přáli intenzivně komunikovat s klientem a zajímali se o formální požadavky, vytvořili jsme soustavu prvků podobnou stavebnici Revell. Tato stavebnice představila klientovi projekt velice důvěrným způsobem, který je každému snadno srozumitelný a pomáhá zmírnit některé obavy a neporozumění spočívající v tak komplexním úkolu. Stavebnice obsahovala také dva plakáty, které katalogizovaly stavební materiály a popisovaly základní kroky při montování stavby. Jako hlavní prostředek komunikace s klientem sloužila kapesní sada pracovních kreseb.
Hlavním cílem projektu bylo vytvořit jednoduchou a poctivou stavbu, která by odrážela žebříček klientových hodnot. Aby mohla být posílena myšlenka útočiště, byl ateliér koncipován jako oddělená hmota umístěná nad dvougaráží za stávajícím domem. Našlo se tu také skromné místo pro kuchyni a koupelnu. Konstrukce domu je z tradiční dřevěné balonových rámů pokrytých asfaltovými šindeli.
Okna jsou navržena tak, aby byl posílena myšlenka centrálního prostoru, ale zároveň také aby se nabízely různé vjemy z venkovního prostředí. Budova není vytápěna ani ochlazována. Kontrola vnitřního prostředí závisí čistě na “tradičním“ okně. Intenzitu slunečního svěla lze ovládat pomocí venkovních žaluzií se servomechanismem. Prostor je větrán přirozeně pomocí ručně ovládaných průduchů, které jsou navrženy jako překlady nad okny na třech stranách domu. Teplou vodu poskytují sluneční kolektory. Všechny tyto součásti jsou ztvárněny jako přístroje, s nimiž si lze hrát.
Morphosis Buildings and Projects, Rizzoli, New York 1989, s.50-57
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Morphosis