Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Bytové domy na Mildenbergu

Autor: baumschlager eberle | Carlo Baumschlager, Dietmar Eberle
Adresa: Mildenbergstrasse, Břežnice, Rakousko | mapa
Investor: I+R Schertler GmbH
Realizace: 05.1995-02.1999 Užitná plocha: 2579 m²
Zastavěná plocha: 684 m² Plocha pozemku: 6963 m²
Obestavěný prostor: 11456 m³

Mildenberg se jmenuje jedna z městských částí Bregenzu asi pět minut chůze od historického centra. Protože Mildenberg leží za historickým návrším, chybí tu výhled na Bodamské jezero, přesto je místo vysloveně rajcovní. Už při první návštěvě pozemku nás fascinovala jeho osobitost. Tvoří jej tři hřbety a tři doliny. Na tuto skutečnost jsme se vztahovali při situování staveb: každý z objektů leží na jednom z těchto terénních hřbetů. Vzájemné rozmístění staveb vyplynulo zcela logicky z topografie a nemá nic společného s okolím, protože okolní budovy leží mezi sebou relativně bez jakýchkoliv souvztažností. Jedinou zvláštností je zbytek starých městských hradeb, který podpírá svah historické vnitřní části. Neexistují však žádné architektonické spojitosti.
Dodatečná potíž s projektem nastala, když jsme zjistili, že pozemek tvoří z větší části nezastavitelné plochy. To souviselo s přehnanými představami stavebního úřadu, které nemohly být za nic na světě splněny. S městskými úředníky jsme prodiskutovali, jaký smysl má prostorová regulace místa, kde se dá jen těžko uplatnit.
Domy jsou navrženy pro speciální obyvatele. Zato může fakt, že pozemek byl velmi drahý a bylo tedy od začátku jasné, že přicházely v úvahu jen majetné vrstvy. To vedlo k tomu, že půdorysy musely zůstat co nejvíce volné, aby umožnily pozdější velmi individuální uspořádání bytů jednotlivých klientů. Terasy byly povinné a všechno muselo být zorganizováno tak, aby hustota, která tu skutečně vládne, nebyla viditelná a utlačující. Základní myšlenkou projektu bylo zbavit se otevřenosti a prostupnost si ponechat. Hustota tam již byla, ale vyvarovali jsme se všeho, co by mohlo hodnotu budoucích bytů snižovat. Proto má každý byt svoji terasu, všechny byty jsou co nejvíce otevřeny na jih (existují některé s orientací JV, JZ, ale žádné situované SV, SZ). Z ekonomického hlediska, se mohlo začít směle stavět. Domy jsou velmi úzké, poměr mezi kubaturou a užitnou plochou byl optimalizován - samozřejmě stavba nezíská na kvalitě jen z dobrého půdorysu. To mají za důsledek i povrchové úpravy. Rozhodli jsme se pro fasádu z režného zdiva, protože jednoduše vypadá reprezentativně, je trvanlivá a dobře stárne. Navíc má cihla cosi společného s barevností okolí. Je zde starý lesní porost. Podobná fasáda se sem velmi dobře hodí a strategií bylo "mitzubauen" a začlenit se.
Mildenberg byl pro nás jeden z nejnapínavějších projektů. Nebyl tvořen ve velmi rigorózní finanční atmosféře jako sociální bydlení (na nichž si B&E vybudovali kariéru - pozn.překl.). Byl adresován lidem, kteří si dokázali přesně definovat požadavky na bydlení. Na druhou stranu byl realizován v městském prostředí (krajině), které pro architekty znamená výzvu.
Zdroj: B&E House-ing, Wien 2000, s.170-175
Vložil: Petr Šmídek, 20.06.08
Návštěvnost: 50904 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.