Hanspaulka Nové Vily

Hanspaulka Nové Vily
Adresa: Šárecká - Na Míčánce, Dejvice, Praha, Česká republika
Investor:Podzimek reality, a.s.
Projekt:2003 - 2006
Realizace:2008 - 2009


Svažitý pozemek s jihovýchodní orientací poskytuje mimořádné výhledy na Prahu. Projekt tří viladomů respektuje urbanistickou strukturu původní zástavby Hanspaulky. Začlenění nových, soudobě designovaných staveb do okolí bylo sledováno také v architektonické úrovni návrhu, při řešení detailů i volbou použitých materiálů, jako jsou režné cihly.
Prioritou zadání bylo vytvoření příjemného prostředí domů i jednotlivých bytů s vysokým standardem nabízených prostorů, výrobků a detailů. Důraz byl kladen na dosažení velké individuality řešení dispozic, podporování vzájemné nezávislosti, pocitu intimity a soukromí bytů. Vily jsou členěné na dvě symetrické části se dvěmi mezonetovými byty. Každý byt má samostatný vstup z ulice i na vlastní soukromou část zahrady. Těmito a dalšími atributy a detaily návrhu je standard bydlení ve viladomech záměrně přibližován standardu bydlení v rodinném domě.
Výškový rozdíl úrovně podlaží západní a východní části vil, usnadněný použitou železobetonovou monolitickou stěnovou konstrukcí stavby, je využit k dosažení drobnějšího měřítka stavby a přirozeně asymetrické kompozice fasád. U všech činžovních vil je naznačeno ustoupení posledního podlaží pomocí nárožních teras, prostorově vymezených obnaženými rámy konstrukce. Tímto prvkem vyjadřujícím různá dispoziční řešení mezonetových bytů resp. polohu hlavního obývacího prostoru horních bytů, bylo dosaženo přirozeně různorodého objemového řešení jednotlivých vil, aniž by se z návrhu vytratila univerzálnost a jednotnost staveb.
Záměrné sledovaní protikladných parametrů – názorové a výrazové jednoty všech tří vil a poskytování individuálních, vlastní identitu podporujících řešení fasád a objemů, je na první pohled skrytým motivem architektonického řešení návrhu. Schopnost vyjádřit společně cítěné hodnoty i zakotvenost stavebně profesních standardů své doby a zároveň individualitu jednotlivých počinů, patří k základním, specifickou kvalitu vytvářejícím fenoménům residenčních čtvrtí jako je Hanspaulka.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
skvělé
honza
01.11.09 02:28
citlivé
petr cagaš
01.11.09 08:31
nadhera
Filip
05.11.09 12:57
Ach
klaristo
05.11.09 08:44
5 podlazi?
Suso
05.11.09 10:21
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Lábus AA