Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Komerční centrum Euralille

Autor: Jean Nouvel
Adresa: 100, Centre Commercial, Lille, Francie | mapa
Web: www.euralille.com
Investor: SNCF, Euralille Commercial Center
Náklady: 229 000 000 Euro Realizace: 1991-94
Užitná plocha: 155000 m²

"Projekt je analýzou Jeana Nouvela na téma levnosti. Velmi nízkou cenu je v této situaci třeba chápat ideově. Nová komunita zde může vzniknout pouze za předpokladu, jestliže nová Lille zůstane levnější než okolní města... projekt je nakonec velmi krásný a pro Nouvela typicky velice japonský."
R.Koolhaas, autor urbanistického projektu Euralille

Nouvelův pozemek má přibližně trojúhelníkový tvar, jehož jihozápadní roh sousedí se stávajícím železničním nádražím SNCF a protější severní strana lemuje novou stanici vysokorychlostní železnice. Střecha budovy se svažuje směrem ke stanici TGV, částečně tak sleduje sklon terénu. Úkolem bylo postavil dvě patra obchodů společně s pěticí dalších částí: dvě byly určeny pro obchodní školu v Lille, dvě pro sportovní centrum a jedna pro kulturní centrum. Všechny tyto rozličné funkce jsou společně umístěny pod jedinou střechu, odkud je rovněž přístup k pěti věžím. Tyto věže lemují jižní fasádu; na západní straně se nachází další blok s hotelem, obytným domem, kancelářemi a ubytováním pro zaměstnance SNCF. Půdorysné schéma komerčního centra Eurallile lze nejsnáze porozumět z funkce propojení dvou nádraží, přemostění mezery mezi centrem a předměstím, které bylo dřívě odděleno dálnicí. Hlavní vstup je od zastávky SNCF. Tato cesta se šikmo kříží s další hlavní osou probíhající přibližně v půlce napříč celou stavbou a vybíhá na severní straně přímo naproti zastávce vysokorychlostního vlaku. Tato záměrná nepravidelnost nejen, že vytváří zajímavý půdorys pro obchodní pasáže, ale také nabízí různé nečekané perspektivy, zejména pak v horních podlažích pod svažující se střechou. Pouze střecha samotná má rozlohu přes čtyři hektary tvořenou z kovového roštu položeného na asfaltové ploše. Barevná světla a další vzory vytváří, podobně jako zakódovaný abstraktní znaky letištních drah, v mříži podivný a matnou skladbu. Střecha hraje důležitou roli ve spojování nesourodých prvků na rozlehlém pozemku. Stejně důležitými prvky jako hmota a architektonický prostor jsou pro Nouvela také světlo, materiály a barva. Tyto principy jsou převedeny na fasády nákupního centra a věží. Na neutrální šedé pozadí byla umístěna řada úžasných holografických obrazů, které vytváří obrazy odráží jednotlivé obchody uvnitř a vytváří nehmotnou architekturu již na povrchu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.06.09
Návštěvnost: 37804 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.